İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Özgür Sirkeci, aşırı tuz tüketiminin tansiyon, kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalıkları, kemik erimesi gibi birçok hastalığa sebep olduğunu ifade ederek, yemeklerde azaltılan 1 gr tuzun bile felçte yüzde 5’e, kalp krizlerinde ise yüzde 3’lük azalma sağladığını belirtti.
Tuzun yüzde 40 sodyum ve yüzde 60 klordan oluşan bir bileşke olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, Dünya Sağlık Örgütü’nün, günlük tuz alımını 5 gr. olarak önerdiğini ancak Türk toplumunda günlük kişi başı tuz tüketiminin yaklaşık olarak 18 gr. olduğunu belirtti. Tuz tüketim oranının Tük toplumunda bu kadar fazla olmasının tüketilen besinlerdeki tuz oranının fazlalığından kaynaklandığını ifade eden Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, konserveler, salçalar, turşular ve ekmek gibi tuz içeriği yüksek gıdaların toplumumuzda oldukça fazla tüketildiğini söyledi.
Ülkemizde yemek alışkanlıklarımızda problemlerin olduğunu belirten Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, yemek alışkanlığındaki en büyük problemimizin yemekleri tuzlu hazırlayıp, tadına bakmadan tekrar yemeklere tuz atmak olduğunu ifade etti. Bu gibi alışkanlıklar ortadan kalktığında, tuz tüketiminde de azalma olacağını söyleyen Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, normal şartlarda yemeklere tuz eklemenin şart olmadığını, sadece gıdaların içerisinde bulunan sodyum miktarının insan vücudu için yeterli olabileceğini belirtti.
TRT Haber