logo

İngiltere’nin çıkışı AB’yi zayıflatacak

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit olarak adlandırılan İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış sürecini başlattı. AB’den ayrılacak olan İngiltere bazı değişimlere uğrayacak. Ancak aynı şekilde Avrupa Birliği’nin de yaşayacağı değişiklikler de olacak.

İngiltere’nin çıkışıyla AB, ABD ve İngilizce konuşan dünya ile muhatap olan güçlü bir üyesini kaybediyor. Tarihsel olarak diplomatik ve askeri bir güç olan İngiltere’nin Çin ve Rusya gibi büyük devletlere karşı ya da Ortadoğu’da olduğu gibi sahip olduğu algı ve bilgi AB için hep yararlı olmuştu.

Londra’nın Moskova karşısındaki sertlik yanlısı tutumu Baltık ülkeleri ve Hollanda gibi ülkelerin takdirini kazanmıştı. Çünkü bu ülkeler Fransa’nın ve hatta Almanya’nın daha yumuşak bir tavır alacaklarından korkuyorlar. Böyle bir tavır da, Rusya’ya yaptırım uygulanması ya da Rus gazına bağımlılığın azaltılması gibi konularda Rusya’ya baskı yapılması konusundaki görüş birliğini zayıflatabilir.

Brüksel’in bütçesinde büyük daralma

AB bütçesinden gelen katkılar, bloğun tüm kamu harcamalarının sadece yüzde 2’sini oluşturuyor. Fakat doğudaki üyeler için Brüksel’den gelen katkılar çok daha büyük bir oran tutuyor. Örneğin Polonya bütçesinin yüzde sekiz kadarı ve Bulgaristan bütçesinin beşte birine yakını. İngiltere olmadan, Brüksel’in net yardım alıcı ülkelere vereceği para altıda bir oranında azalacak. Böylece 2021 yılından sonraki yedi yıl için yapılan harcama planında doğulu ve batılı üyeler arasında kavga çıkacak.

Dünya