logo

11 milyar metreküplük gaz deposu hazırlığı

EPDK lisanslarına göre 10.1 milyar metreküplük doğalgaz depo kapasitesi geliyor. Bu ilave kapasite için 20-25 milyar liralık yatırım yapılacak. Projelere göre bu yatırımın yarıdan fazlası özel sektörden gelecek. Böylece mevcut 3.8 milyar metreküp doğalgaz depo kapasitesi 14 milyar metreküpe çıkacak.

Şu anda Türkiye’nin 2.84 milyar metreküp kapasiteli Silivri deposu ile 1 milyar metreküplük Tuz Gölü deposu faaliyette. Toplamda 3 milyar 841 milyon metreküp depolama kapasitesi çalışıyor. EPDK’nın lisans verilerine göre BOTAŞ’ın ve özel şirketlerin açıkladıkları yeni kapasite 10 milyar 846 milyon metreküpü buluyor. Bunlar gerçekleşirse 14 milyar 687 milyon metreküplük depolama kapasitesi oluşacak.

1 milyar metreküplük bir depolama yatırımı için tahmini 2 - 2.5 milyar liralık yatırım gerekiyor. Buna göre lisanslandırılmış ilave kapasite yatırımları için yaklaşık 20 - 25 milyar liralık bir yatırım yapılacak. Bu yatırımlar gerçekleşirse Enerji Bakanlığı’nın koyduğu “tüketimin yüzde 20’si kadar depolama kapasitesi” de gerçekleşebilecek.

Halen Türkiye’nin doğalgaz tüketimi 50 milyar metreküpe yakın. Önümüzdeki yıl büyüme ve tüketim artışlarıyla bunun bir miktar artacağı kesin. Bu gerçekleşse bile “yüzde 20 depolama kapasitesi” 10 - 11 milyar metreküpe denk geliyor. Bu rakam da mevcut lisanslı projelerin gerçekleşmesi halinde hedefin aşılabileceğini gösteriyor.

Mevcut iki depo faaliyette

Halihazırda en büyük depolama kapasitesi Silivri’de. Bu bölge yeni yatırımlarla büyüyecek. Son olarak devreye Tuz Gölü deposunun birinci fazı alındı. Mevcut depolarla ilgili bilgiler şöyle:

1- TPAO’nun Silivri’de 2.6 milyar metreküp kapasiteli deposu var. EPDK yetkililerinden alınan bilgilere göre buranın kapasitesi 2 milyar 840 milyon metreküpe çıktı ve BOTAŞ’a devredildi.

2- Tuz Gölü bölgesinde inşa edilen ve birkaç ay önce faaliyete geçen deponun hali hazır kapasitesi 1 milyar metreküp.

Dünya