logo

‘Küreselleşme istihdam sorununu ve fakirliği getirdi’

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti’nin gerçekleştirdiği 41. İktisatçılar Haftası toplantıları başladı. 2425-26 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek toplantı kuşağının gündemi “Krizin yansımaları, iktisat, siyaset ve adalet” olarak belirlendi.

Etkinliğin ilk günü toplantılarının sabah oturumunda ‘Kapitalizmin krizi ve yansımaları’, öğleden sonraki oturumda ise ‘Krizin toplumsal yansımaları’ konuları ele alındı.

Sabah oturumunun açılış konuşmasını Prof. Dr. Taner Berksoy yaptı. Berksoy konuşmasında günümüzde hızla gelişip ilerleyen küreselleşmenin işsizliğe, istihdam sorununa ve fakirliğe neden olduğunu söyledi. Kapitalizmin açık bir sistem olduğunu ifade eden Berksoy, “Küreselleşme bu krizlerin bir miktar frekansını arttırdı. Gelişmiş olan ülkelerde irili ufaklı krizler var. Dünyada açık ve fazla veren ülkeler var. ABD dış ilişkilerinde açık veriyor, bu da bir dengesizliği oluşturuyor” diye konuştu.

41. İktisatçılar Haftası toplantılarının birinci gününün öğlen oturumu Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu’nun başkanlığında yapıldı. Lordoğlu, kapitalizmin topluma yansımasındaki en büyük etkisinin işsizlik olduğunu anlatırken Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 13’e yükseldiğini hatırlatarak, “4 yıllık üniversiteden mezun olan kadın ve erkek gençlerimizin 4’ünden 1’i işsiz kalıyor” dedi.

Prof. Dr. Tekin Aygeyik de kadınların iş gücüne katılımının ciddi şekilde artığını, sağlık sektörünün yüzde 69’nun kadınlardan oluştuğunu kayderek, “Eğitim sektörünün de yüzde 50’sini kadınlar oluşturuyor. Kadınların büyük bölümü part-time çalışmayı tercih ediyor. Kadınların tam zamanlı çalışma oranı yüzde 79 iken, erkeklerin yüzde 93. Ama kadınların part-time çalışma oranları yüzde 21 iken, erkeklerin ise yüzde 7” diye konuştu. Prof. Dr. Yüksel Akkaya ise “İşsiz ve yoksulluk dendiğinde insan aklımıza gelmeli ve insana bu dönemlerde sahip çıkmalı ve korumalıyız" dedi.

Dünya