Merkezi İsviçre’de bulunan Dünya Ekonomik Forumu tarafından yıllık olarak tekrarlanan araştırmada, 2017 yılı raporuna göre, Körfez’den üç ülke yabancılar ve turistler için dünyada en emniyetli 10 ülke arasına girdi. Bunlardan Birleşik Arap Emirlikleri, Finlandiya’dan sonra dünya ikinciliğini alırken, Umman 4. Katar ise 10. oldu.
Emniyetli ülke endeksinde kolluklu güvenlik hizmetleri, cinayet ve suç oranları, suç ve şiddetin neden olduğu maliyet dikkate alınarak hesaplama yapılıyor. Aynı araştırmada Umman dünyanın hızla gelişen 10 destinasyon ülkesi arasında sayıldı.
Suudi Arabistan
Suud Kralı Selman bin Abdulaziz, geçtiğimiz hafta, kabinede kısmi revizyon, ordunun tepesinde askeri yönetimde değişiklik, memurların durumları ile ilgili yeni düzenlemeler de içeren bir dizi önemli karar yayınladı. Memurlar daha önce dondurulan maaş dışındaki bazı maddi haklarına yeniden kavuştu. Bu kararlardan biri de Suud’un ABD nezdindeki büyükelçisinin değiştirilmesi idi. Yeni büyükelçi Kral’ın Hava Kuvvetleri’nde pilot olan oğlu Prens Halid bin Selman.
Suudi Arabistan Hükümeti, özelleştirme uygulamalarından önümüzdeki birkaç yılda 200 milyar dolar gelir bekliyor. Pazarda değerleme çalışmalarının devam ettiği kamu iştirakleri ise hastanelerden havaalanlarına kadar oldukça büyük bir çeşitlilik gösteriyor. Geçtiğimiz yıl 80 milyar dolar bütçe açığı veren Suudi Arabistan, 2020’ye kadar denk bütçeye ulaşmayı hedefliyor.
Bu arada, Suud Hükümeti, milli gelir içindeki doğrudan yabancı yatırımların oranını, 2017 yılında yüzde 5.7’ye çıkarmayı hedefliyor. Bu oran 2016 yılında yüzde 3.8 idi.
Öte yandan güneş enerjisine yapılan yatırımlarla 2020 yılına kadar, 7000 ilave iş imkânı sağlanacağı ifade ediliyor. Bu kapsamda, mikro üreticilerin yüzde 30 sermaye desteği ile teşvik edileceği yenilenebilir enerji yatırımları öngörülüyor.
Suud Petrol şirketi Aramco’nun İcra Kurulu Başkanı Amin H. Nasser petrolün dünya geleceğini belirlemede artan bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 2 milyar daha artmasının tahmin edildiğini vurgulayan Amin H. Nasser sürekli artan enerji kaynakları ihtiyacının, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yetersiz yatırımlar nedeniyle yine ve öncelikle petrol ve gaz üretimiyle karşılanabileceğini sözlerine ekledi. Paris’te 18.si düzenlenen Uluslararası Petrol Zirvesi’nde konuşan Nasser, petrol dünyasının bekleyen tehlike ve risklerin ise, kısa dönemcilik ve dalgalı piyasa yapısı, artan maliyetler, şirketlerin yapısal sorunları, iklim değişikliği ve sürdürülebilir temiz üretime geçişin zorunluluğu olduğunun altını çizdi.
Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirlikleri, Umman’ın petrol ve doğalgaz dışındaki ihracatında hâlâ en büyük pazar olarak görülüyor. Umman’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne toplam ihracatı 1.8 milyar dolar civarında. Son yıllarda yüzde2.4 lük bir düşüş görüldüğü de istatistiklere yansıdı.
Bu arada geçtiğimiz hafta, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman’dan yaş sebze ve meyve ithaline yasaklama getirdi. BAE yetkilileri, bu yasağın, Umman’dan ithal edilen bazı sebze ve meyvelerde kimyasal zehir artığı oranının oldukça yüksek olmasını gerekçe gösterdi. Umman tarafı ise üretilen ürünlerin yüzde 90’nında kimyasal zehir artığının uluslararası kabul edilebilir oranlarda olduğunu, konunun BAE tarafı ile müzakerelerine başlandığını duyurdu.
AKRA için derleyen: Sedat Yüksel