logo

Üniversitelerde 'sessiz devrim'

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın ‘sessiz devrim’ diye nitelendirdiği değişikliklerle üniversiteler özel şirket kurabilecek, istihdama göre öğrenci alınacak, emekli hocalar 75 yaşına kadar üniversiteye geri dönebilecek, sektörde çalışan öğrenci teşvik edilecek, ücretli araştırmaya izin verilecek.

Üniversitelerde reform olarak nitelendirilen değişiklikler özetle şöyle:

KALİTE KURULU YÖK’Ü DENETLEYECEK

YÖK’ün bünyesinde kurulan yükseköğretim akredite ve kalite kurulu idari ve mali açıdan özerkleşecek. YÖK’ün aldığı kararları değerlendirecek, üniversitelere kalite akreditasyonu verecek.

ÜNİVERSİTELER DE UZMANLAŞACAK

Bütün üniversiteler birbirinin aynısı olmayacak. Yasal düzenlemeyle YÖK’e üniversitelerin ihtisaslaşmasını temin görevi verilecek. Her üniversite bölgenin şartlarına göre bir alanda uzmanlaşacak.

MÜHENDİSLERE ÜCRETLİ STAJ DÖNEMİ

Üniversitelerde özellikle fen ve mühendislik öğrencilerinin eğitim alırken sektörde çalışması desteklenecek. Bu öğrencilerin en az 1 yarıyıl süresince işyerinde eğitim yapması teşvik edilecek. Öğrencilere çalışmaları karşılığında asgari ücretin net tutarının yüzde 35’i işsizlik fonundan ücret olarak ödenecek. Bilimsel Araştırma Projelerinde (BAP) görevlendirilecek yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs verilecek. Bu şekilde bilimsel araştırma kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

EMEKLİ HOCALAR GERİ DÖNECEK

Yaşa bağlı olarak emekli olan öğretim üyelerinin geri dönüşü, rektörlüğün talebine bağlı olarak ihtiyaç ve öncelikli alanlara göre belirlenecek. 2006 yılından sonra kurulan 41 devlet üniversitesinde 75 yaşına kadar çalışma izni veriliyordu. Yeni düzenlemeyle 75 yaş sınırı tüm devlet üniversitelerini kapsayacak.

İSTİHDAMA GÖRE KONTENJAN KURULU

Üniversiteli işsizlik sorununu çözecek Danışma Kurulu olacak. Bu kapsamda ilgili bakanlıklar ve özel sektörle birlikte üniversiteye girişte öğrenci kontenjan planlaması yapılacak. Üniversite mezunlarının işsiz kalması sorunu ortadan kalkacak. 2 yıllık meslekyüksekokulları, özel sektörün ihtiyacına göre yeniden planlanacak. Meslek yüksekokulları organize sanayii bölgelerinde açılması teşvik edilecek. Bu okullar, öğrenci sayısına göre devlet tarafından desteklenecek.

ŞİRKET KURABİLECEKLER

Üniversiteler, sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer şirketi kurabilecek. Böylelikle TEKNOPARK’lar üniversite şirketi olabilecek. Teknoloji geliştiren öğretim üyeleri bu şirketlerde ücreti karşılığında çalışabilecek. Üniversiteler özel sektörle rekabet edebilecek. Akademisyenler, maaşı devam ederken, üniversitenin izniyle yurtiçi ve yurtdışında araştırma merkezlerinde faaliyette bulunabilecek.

Hürriyet