Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Çevik, doğada kendiliğinden oluşan ve kanser hastalığına neden olan radon gazının evlerdeki ölçüm değerine ilişkin, "Evlerde soluduğumuz havanın temiz hava ile değiştirilmesi lazım çünkü yapılarda biriken, görmediğimiz, koklayamadığımız radon gazını ortamdan atmamız gerekiyor. Bunun için de vatandaşların evlerini her sabah en az 15 dakika havalandırması şart." dedi.
KTÜ Fizik Bölümü tarafından radon gazının bölgedeki evlerde ilgili kuruluşların izin verdiği değerlerde olup olmadığının tespit için Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin (BAP) desteği ile araştırma yapıldı. Prof. Dr. Çevik öncülüğünde, Trabzon şehir merkezi ve ilçelerde bulunan 97 evde gerçekleşen radon gazı ölçümü, dört mevsim üç ay süreyle yapıldı. Dedektörler vasıtasıyla gerçekleşen ölçümlerde, evlerdeki en yüksek radon gazı değerinin sonbahar ve kış döneminde ortaya çıktığı belirlendi.
Çalışma sonunda elde ettikleri bulguları değerlendiren KTÜ'lü akademisyenler, özellikle sonbahar ve kış döneminde evlerin havalandırılması gerektiğine dikkati çekti.
Prof. Dr. Çevik, radon gazının insan sağlığını olumsuz etkilemeye başlayacağı değerin Türkiye'de 200Bq/metreküp, Amerika'da 148 Bq/metreküp olduğunu belirtti.
AA