Türkiye, bal üretiminde Çin’in ardından yüzde 6.85’lik payla ikinci sırada yer almasına karşın 2.2 milyar dolarlık ihracat pastasından yalnızca yüzde 1.1 pay alabiliyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Arı Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Türkiye’de arıcılığın, çok fazla sermaye ve tarım arazisine gerek duymadan yapılabileceğini kaydeden Bayraktar, kırsaldan kente göçü önleyecek faaliyetler içinde arıcılığın önemli olduğunu söyledi.
Bayraktar, arıcılığın Türkiye’de dev bir sektör haline geldiğini belirterek, 1.5 milyon tondan fazla olan dünya bal üretiminin yüzde 30.6’sını Çin’in karşıladığını, Türkiye’nin, Çin’in ardından yüzde 6.85’lik pay ile ikinci sırada bulunduğunu, Türkiye’yi yüzde 5.35 ile ABD, yüzde 5.03 ile İran, yüzde 4.96 ile de Rusya’nın izlediğini kaydetti.
“İHRACATTAN ALDIĞIMIZ PAY KABUL EDİLEMEZ”
Geçen yılın verilerine göre arıcılıkla uğraşan işletme sayısının 84 bin 47 olduğunu, 7 milyon 900 bin 364 kovanda 105 bin 727 ton bal üretildiğini belirten Bayraktar, “Kovan başına bal verimi ortalama 13.4 kilogramla düşük kalmaktadır. Çin’de bu rakamın, 50.1 kilogramdır” dedi.
Dünya bal ihraç pazarının 2.2 milyar dolar olduğunu belirten Bayraktar, dünya üretiminde ikinci sırada yer alan bir ülkenin bu pazardan yüzde 1.1 pay almasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Bayraktar, ihracatta yüzde 12.9 ile Çin’in ilk sırayı aldığını, bunu yüzde 8.95 ile Yeni Zelanda, yüzde 7.31 ile de Arjantin izlediğine işaret ederek, Türkiye’nin ürettiğinin yüzde 3.4’ünü ihraç ettiğini, bunun artırılarak, ihracatta da ilk sıralarda yer alınmasını istedi.
Milli Gazete