Kömürün elektrik üretimine katkısını artıran Türkiye, 2015 yılına göre yerli kömürden elektrik üretimini 36 bin 180 Gigawatt saatten 44 bin 586 Gigawatte çıkardı. Yerli kömürden elektrik üretimi bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında artırılmış oldu.
Bu kapsamda birçok çalışmayı ele alan Türkiye'nin genel yol haritası, öncelikle mevcut ya da yeni tesis edilecek kömür santrallerinde en son teknolojilerin kullanımının sağlanması, daha sonra termik santral teknolojilerinde daha ileri gelişmelerin elde edilmesi ve son olarak karbondioksit (CO2) tutma ve depolama teknolojilerinin ticari olarak devreye alınması olarak belirlendi.
Türkiye'nin kömür rezervi 7.5 milyar tondan 15 milyar tona yükselirken, yerli kömüre gelecek dönemlerde çevreci yaklaşımla yoğun yatırımların yapılması hedefleniyor. Enerji arz-talep dengesi içerisinde yerli kaynakların en önemlisi kömür olurken, yatırım stratejileriyle çevreci yaklaşım süreci başlatılacak.
YENİLENEBİLİR ENERJİNİN PAYI YÜZDE 31 ARTTI
Doğalgazın elektrik üretimindeki payı düşerken, 2015'te doğalgazdan 99 bin 219 Gigawatt saat elektrik üretilirken, 2016'da bu rakam 88 bin 609 Gigawatt saat oldu. Doğalgazdan üretimde yüzde 10'dan fazla düşüş gerçekleşti. Enerji üretiminin cari açık üzerindeki etkisi azalmış oldu. Cari açıktaki diğer bir artış da yenilenebilir enerjide gözlemlenirken, 2016'da bir önceki yıla göre yenilenebilir enerjinin payı yüzde 31 arttı. 2017'de rüzgârda ve güneşte yapılacak olan ihalelerle yapısal bir dönüşüm ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin yerli teknolojilerle gelişmesi hedefleniyor.
Sabah