Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez helal nimeti hurmadır. Hurma, Allah’ın (C.C.) Kur’an-ı Kerim’de de cennet nimetleri arasında “eşsiz-hurma” (Rahman Sûresi, 68) ifadesiyle nitelendirilen bir meyvedir.
Allah’ın (C.C.) Kur’an’da bildirdiği bu meyve incelendiğinde, pek çok önemli özelliği olduğu ortaya çıkmaktadır. Bilinen en eski bitki çeşitlerinden biri olan hurma, günümüzde lezzetinin yanı sıra besleyici özelliği nedeniyle de tercih edilen bir besindir. Her geçen gün keşfedilen faydaları hurmayı, hem gıda hem de ilaç olarak kullanılan bir besin haline getirmiştir.
Hurma içerisinde magnezyum, kalsiyum ve potasyum içermektedir. A vitamini açısından da zengin olan bu meyve, aynı zamanda içerisinde kalp sağlığına yararlı mineraller bulunduruyor.
Hurmanın sağlık açısından diğer faydaları şunlar…
-Kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir.
-Kalp problemlerini çözer, kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
-Emzirme dönemlerinde olan annelere, süt miktarını arttırıcı etkisi vardır.
-Günde 2 adet tüketildiğinde özellik göz sağlığına karşı etkilidir.
-Vücuttaki kötü huylu kolesterolü düşürür. Vücudun dengesini sağlar. Hurma vücudu Temizler, çok yüksek besin değeri yanında antioksidan görevi görmektedir.
-Karaciğerde yağlanma oluşmasını önler, zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.
-Hücre yaşlanmasına karşı korucu etkisi olduğu için gençlik iksiri özelliği vardır. Cilde iyi gelir, erken yaşlanmayı önler.
-Aç karnına tüketildiği taktirde, bağırsak parazitlerini ve kurtlarını öldürür.
-Hurma, cildi besler, güneş lekelerini yok eder.
Milli Gazete