logo

Orman yangınlarına karşı bilinçli olunmalı

Barajların dolu olduğunu ve bu yaz su sıkıntısı yaşanmayacağını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarına yönelik vatandaşlara uyarılarda bulundu.

CAM KIRIĞINA DİKKAT

"Ormanlık alanlardaki yollardan geçerken sigara izmaritleri atmamamız gerekiyor. Sigara izmaritlerinden çok yangın çıkıyor. Piknik yaparkan piknik ateşi söndürülmüyor. Şişe ve cam kırıklarını çöplere atmıyorlar. Özellikle bunları çöplere atmamız lazım. Ormanda bırakıp gidiyorlar. Bir şişe parçası, cam parçası yansıttığı zaman sıcak bir havada ormanı tutuşturabilir. Bunlara dikkat edilmesini özellikle arzu ediyoruz. Vatandaşın ormanları koruması için azami özen göstermesi lazım. Ormanlar olmazsa Türkiye çöl olur."

PİKNİK UYARISI

"İkinci hususta orman yangını çıktığı zaman bizim ücretsiz ALO 177 hattımız var, oraya bildirilmesi gerekir. En yakın karakola, jandarmaya ve orman teşkilatına bildirse memnun oluruz. Üçüncü husus da vatandaşlarımız yasak olan yerlerde piknik yapmasın. Türkiye’de binlerce mesire alanı yaptık. Kontrollü bir şekilde orada her türlü tedbiri alıyoruz. Ama bazen vatandaşlarımız kontrolsüz şekilde ormana giriyor. Ve ateş yakıyor. Ateş özellikle yaz aylarında çok büyük bir tehlike. Bir de geç haber verilirse yangını söndürmek çok daha zor oluyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız bunlara dikkat etmeli."

‘Orman yangınlarını kamerayla gözetliyoruz’

YÜZDE 87’Sİ İHMAL

"Ülkemizde her yıl meydana gelen orman yangınlarının ortalama yüzde 87’si ihmal, dikkatsizlik ve bilgisizlikten kaynaklanıyor. Bunun neticesi olarak da ülkemizde son 10 yıl içerisinde 2 bin 426 adet orman yangını olmuş ve yine son 10 yıl içerisinde ortalama 9 bin 42 hektarlık ormanlık alana zarar vermiştir. Akdeniz ülkelerinin son 10 yılda (2007-2016) zarar gören ormanlık alanları ve ülke ormanlarına oranına baktığımızda ülkemizin orman yangınlarıyla mücadelede aynı iklim kuşağında yer aldığımız ülkelere göre son derece başarılı olduğu görülmektedir."

776 KULEDEN 24 SAAT TAKİP

"Orman yangınlarının tespiti ve müdahale ekiplerine en kısa sürede bildirilmesi için 776 adet kuleden ormanlar 24 saat gözetlenmektedir. Orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sistemi olarak 115 gözetleme kulesinde 230 kamera kullanılmaktadır. Orman yangınlarına müdahale için 3 bin 041 adet yangın havuzu bulunmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü’müz yangınlara müdahale etmek amacıyla 7 gün 24 saat teyakkuz halindedir. Yangına hassas orman alanlarında yangına ilk müdahale süresini 15 dakikanın altına indirilmiştir." 

Milliyet