logo

Bayram yolculuğuna çıkacaklara güvenlik önerileri

Ramazan Bayramı tatilinde, aile ziyaretleri için yola çıkıldı. Güvenli bir seyahat için seyahat öncesi ve yolculukta alınması gereken önlemleri derledik.

Yolculuktan başlayarak, tüm aşamalarda çıkabilecek sürprizlere karşı önlem alın. Yollardaki yoğunluk ve hava sıcaklıkları nedeniyle sabah erken saatlerde yola çıkmayı tercih edin. Sürücü mutlaka iyi bir gece uykusu uyumalıdır. Bireysel farklılık göstermekle birlikte, ortalama 7-8 saatlik bir gece uykusu gereklidir.

Rahat bir yolculuk için sadece uykunuza değil beslenmenize de dikkat etmeniz gerekiyor. Kurubaklagil gurubundan olan besinleri (kurufasulye, nohut vb.) tüketmekten kaçınmalısınız. Yumurta, yola çıkmadan iki-üç saat önce haşlanmış olarak tüketilmesi kısa zamanda acıkmayı önlemede yardımcı olabilir.

Şekerli besinler yerine daha çok tuzlu besinleri tercih etmelisiniz. Çok yağlı besinleri (kızartma gibi) tüketmekten kesinlikle kaçınmalısınız. Evinizde, yola çıkmadan önce meyve tüketmeniz, sizi yol boyunca rahatlatacaktır. Mola anında seçtiğiniz mekana ve yemeklere dikkat edin. Çok yağlı besinlerden uzak durun.

Kendi aracıyla yolculuk yapacaklara bir istatistik verelim. Avrupa Uyku Araştırma Kurumu’nun 19 ülkede yaptığı “Direksiyon Başında Uyuya Kalma” anketine göre, kaza yüzde 80’den fazlası direksiyon başında uyuyakalmaktan kaynaklanıyor. Seyahatleriniz sırasında dikkat etmeniz gereken bazı önemli unsurlar var.

Sürücülerin dikkat etmesi gerekenler:

-Araç kullandığı son birkaç kilometreyi anımsamıyorsa,
-Dalıyor ya da dikkatini toplayamıyorsa,
-Sık sık esniyorsa,
-Gözlerini açık tutmakta zorlanıyorsa,
-Önündeki araca çok yaklaşıyor ya da trafik işaretlerini kaçırıyorsa,
-Başını tutmakta zorlanıyorsa,
-Aracı duruş ve kalkışlarla sarsarak kullanıyorsa uyuma tehlikesinin olduğunu bilmelisiniz.

-Yolculuk sırasında uyku getirebilecek ilaçlardan da uzak durulmalıdır.
- 2 saatte bir 15 dakika mola vermelisiniz.
-Kalın ve fazla giysilerin yerine hafif ve rahat kıyafetleri tercih edin.
-Pedalları rahatça hissedebileceğiniz, hassasiyeti yüksek ince tabanlı ayakkabıları tercih edin
-Sürekli klima açık şekilde gitmeyin. 30-40 dakikada bir camı açarak araç içini havalandırmayı ihmal etmeyin.
-Sıcaklardan fazla etkilenmemek için bol su tüketin.
-Tır, kamyon gibi ağır tonajlı araçların sık kullandığı yollarda lastiklerin yol açtığı izlere dikkat edin
-Takip mesafesini koruyun, şehir içinden geçerken hızınızı düşürün.
-Emniyet kemerini takın ve araç içindekilere taktırın.
-Yağmurlu bölgelerde ve yolun ortasındaki çim alanların sulandığı yerlerde suda kızaklama ihtimalini göz önüne alarak, hızınızı düşürerek ve takip mesafesini artırarak önlemlerinizi alınız.
-Her yıl yüzlerce kazanın gerçekleştiği Bolu Dağı kesimi gibi yoğun sis alan bölgelerde, hızınızı azaltın, yol kenarlarındaki parlayan tabelaları takip ederek yolu okumaya özen gösterin. Fakat kesinlikle yoğun siste öndeki aracı takip etmeyin. Bu tür durumlarda öndeki aracın yaptığı hatanın bedelini birlikte ödersiniz.

y. şafak