logo

Gıdada ithalatın önü açıldı

Enflasyonun ateşinin sönmemesinin sorumlusu olan “et, ekmek ve yumurta” fiyatlarıyla mücadele için “ithalatta düşük vergi” adımı atıldı. Hasat mevsimine denk gelen bu yeni hamle yerli üreticiyi zorlayabilir.

Buğday, arpa ve Mısır ile kesimlik canlı hayvan ve karkas sığır etinde gümrük vergisini düşüren karar yürürlükte. Bu sayede hükümet et, ekmek ve yumurta fiyatlarını artıran ürünlerdeki zamları dizginleyerek yüksek enflasyonu düşürmeyi planlıyor.

Yerli buğday, arpa ve mısır üretimini korumak için yüzde 130 olan vergi oranı yeni dönemde buğdayda yüzde 45’e, arpada yüzde 35’e, mısırda yüzde 25’e düşürüldü. Yüzde 135 olan besilik ve kesimlik hayvan vergisi de yüzde 26’ya çekildi.

İthalat hamlesinin uzun vadede yerli üreticiye büyük zarar vereceği ifade ediliyor. Buğday ve arpada başlayan hasat dönemine denk gelen bu kararın, yerli üretime darbe vuracağına dikkat çekildi. Bunun yanı sıra Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta dünyanın önemli üreticileri arasında yer alması ve kendi kendine yeten bir ülke olması amacıyla açıklanan ‘Milli Tarım’ projesinin de bu karardan olumsuz etkileneceği belirtiliyor.

‘Yerli üreticiyi mağdur eder’

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu gümrük vergisi kararının yerli üretici ve üretime zarar vereceğini söyledi. Kavuncu, “Zaten 6.5 milyon tona yakın buğday ithalatı yapılıyor. İthalat için bir şey demiyorum ama bu karar tarımdaki üreticiyi çok mağdur eder. Bu anlamda ithal etmek ya da vergi düşürmek değil iç üretimi destekleyecek politikalar üretmek gerektiğine inanıyorum. Türkiye’nin üretim faaliyetlerini artırmaya yönelik adım atması lazım. Bu şekilde kalkınma sağlanacak. A’dan Z’ya tarım politikamızın yenilenmesi, değişmesi gerekiyor. Milli tarım uygulamalarımıza sadık kalmalıyız” diye konuştu.

‘Yerinde bir hamle oldu’

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmekte 2-3 yıldır zam yapılmadığını belirtirken, gümrük vergisinin düşürülmesiyle un fiyatlarındaki ciddi yükselmelerin önüne geçilmek istendiğini ifade etti. Balcı, “Eğer üreticinin zor durumda kalacağı anlar olursa Toprak Mahsullleri Ofisi (TMO) devreye girerek bu dengeyi sağlayacaktır. Yerinde bir hamle olduğunu düşünüyorum. Çiftçimiz mağdur edilmeyecektir” dedi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, et fiyatları için daha önce de gümrük vergilerinin düşürülme adımının atıldığını ancak tüketiciye bir yansıması olmadığını dile getirdi.

'Avrupalı çiftçi kazanır'

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş ise, "Avrupalı çiftçinin elindeki stoku eriterek onları zengin ettik. Türkiye'de sırf yeterli destek olmadığı için 4 milyon hektar arazi ekilmiyor. Alınan karar bu oranı artıracak, haksız rekabet doğuracak. Gıda enflasyonunu düşürmek adına alınan bu karar bu kez de çiftçiyi bitirecek" diye konuştu. Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, büyükbaş hayvan ve karkas ette gümrük vergisinin düşürülmesinin üreticiyi olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Milliyet, Sabah