Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof.Dr. Murat Türkeş, yurtiçi ve yurtdışındaki yağılan iklim modellemelerine göre önümüzdeki dönemin daha sıcak olacağına dikkat çekiyor.
“2070-2100 yılları arasında Türkiye’de ortalama hava sıcaklıklarında 3 ile 7 derece arasında değişen artışlar olabilir” diyen Prof.Dr. Türkeş, bu durumun beraberinde su savaşları ve kıtlığı da getireceğini söylüyor.
‘Türkiye’yi etkileyecek’
Prof.Dr.Türkeş, “Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak gelecekte bu yıldakine benzer uzun sureli, geniş alanlı ve kuvvetli sıcak hava dalgaları daha etkili olabilir. Özellikle alt atmosferde (atmosfer sınır katmanı) görülen sıcak hava adveksiyonları ile Türkiye ve bölgesinde uzun süreli kuvvetli sıcak hava dalgalarının yaşanmasına neden olabilir. Kendi uluslararası proje ve makale çalışmalarımızın yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde arkadaşlarımızla yaptığımız sıcaklık ekstremlerine ilişkin iklim modellemesinde sıcak hava dalgalarının günümüzde giderek şiddetlendiğini ve gelecekte daha da artacağını gösteriyor" dedi.
Buzullarda erime
Ağrı Dağı’nda 40 yılda yüzde 30’luk buzul kaybı sıcaklık değerlerindeki artışa ışık tutuyor. Hakkari Cilo Dağları’nda 2 kilometrelik 2 buzul var. Erinç Buzulu 1937’de 3.3 km idi. 2009’ da buzul 1.5 kilometreye düştü. Aynı bölgede bulunan ve 1937’de 4 km olan Uludoruk Buzulu ise 900 metreye kadar geriledi.
Buzullar, su kaynaklarının varlığı açısından büyük öneme sahip. Örneğin Kayseri şehir suyunun bir kısmı Erciyes’ten geliyor. Doğu Anadolu’da yüksek dağlardaki kar ve buz örtüsü yazları su ihtiyacını karşılıyor. Durum çok ciddi.
Küresel ölçekte yaşanan durumu da özetleyen Doç. Dr.Akif Sarıkaya, “Dünya genelinde de durum iç açıcı değil. Yılda ortalama 259 milyar ton buzul yok oluyor. Antartika Buzulu’nun yıllık kaybı 121 milyar ton, Grönland’ta ise 97 milyar ton. 2100 yılında deniz seviyesinin 40 santim ile 1 metre arasında yükseleceği tahmin ediliyor. Birçok liman ve kıyı kenti sular altında kalabilir. Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili. Buzullarda yaşanan kayıp, sel, taşkın, kuraklık, kasırga riskini beraberinde getiriyor. Buzullar eridiği zaman bölge de kuruyor” diye konuştu.
Milliyet