Uyuşturucu İle Mücadele Yüksek Kurulu, dün toplandı. Toplantıda 2016-2018 yıllarını kapsayan Ulusal Uyuşturucu İle Mücadele Eylem Planı kapsamında yürütülen çalışmaların mevcut durumu değerlendirildi.
Eylem planı çalışmalarıyla ulaşılması planlanan amaç ve hedeflere erişilmesini sağlamak ve ilgili kurumlar tarafından yürütülen çalışmaların takibinin yapılması amacıyla Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda eylem planı izleme sistemi kurulması kararlaştırıldı.
Toplantıda alınan diğer kararlar ise özetle şöyle:
“‘Bağımlılık Tedavisi Hizmet Modeli’ genişletilerek yeniden tanımlandı. Bu kapsamda bağımlılık tedavisi gören bireylere arındırma tedavilerini takiben 3-6 ay süreli rehabilitasyon hizmeti verilmesi; devamında ise Sosyal Uyum Merkezlerinde takiplerinin yapılarak toplam bir senelik remisyon oranlarının ülke genelinde izleneceği bir yapı oluşturulmasına karar verildi.
Sağlık Bakanlığı ile Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yanı sıra belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının da desteklerinin alınacağı yeni hizmet modeliyle hastaların tedavi süreci desteklenecek, boş zamanları yapılandırılacak, iletişim ve sosyal becerileri geliştirilecek. Ayrıca bağımlılık tedavisi gören bireylerin sekteye uğramış ise eğitim hayatlarının devam ettirilmesine yönelik faaliyetler ile iş ve meslek edindirme çalışmaları yürütülecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde faaliyete başlayan 4 pilot Sosyal Uyum Merkezi’nin ülke geneline yaygınlaştırılmasına ve Sağlık Bakanlığı tarafından ilk etapta 41 ayakta ve 3 adet yatılı rehabilitasyon merkezinin açılmasına karar verildi. 5510 sayılı Kanun kapsamında prim borcu bulunanların da bağımlılık teşhis ve tedavi işlemlerinin SGK tarafından ücretsiz karşılanması için çalışma yapılmasına karar verildi.”
Hürriyet