Gelişen teknoloji ve genişbant internet altyapısı; veri madenciliği, yapay zekâ, kullanıcı arayüz tasarımı ve tüketici deneyimi uzmanları gibi dijital çağın yeni mesleklerinin odak noktasında büyük veri var. Değişen alışkanlıklar meslekleri de değiştiriyor.
Üniversite tercihlerini yapan gençler için meslek seçiminde hazır bir çözüm yok. Ancak dijital çağın yeni meslekleri üniversitelerde gördüğümüzden genelde çok farklı. Klasik eğitim sistemleri yeni meslekler edinmemiz konusunda yeterince yardımcı olmuyor. İnternet tüketiminin video, sosyal ağlarda paylaşımlar ve kullanılan uygulamalarla sürekli arttığını düşünecek olursanız, yeni çağın tüketicileri için daha fazla çalışana ve yeni meslek türlerine ihtiyaç var. Gazetecilerden beklentiler bile değişirken, yeni meslekler için adım atmak şart. Üniversiteler kadar eğitim döneminde yapılan stajlar daha çok belirleyici oluyor. En önemlisi üniversitelerin değil, meslek liselerinin de değişmesi gerekiyor.
Değişen alışveriş alışkanlıkları tüketicinin internetteki davranışlarının takip edilmesini sağlıyor. Artık bir sağlık hizmeti tasarlarken önümüzdeki dönemde şeker hastalığının yoğun bir şekilde olması beklenen bölgeleri bir yemek dağıtım şirketlerinin verilerinden ölçümlemek hiç uzak bir ihtimal değil. Yani veri madenciliği veya büyük veri üzerinde uzmanlaşan doktorlara, mühendislere, çevre ve siyaset bilimcilere daha çok ihtiyaç var. Ağa bağlanan milyonlarca insanı ve onların ihtiyaçlarını yok sayan mesleklerin yerini yenilerine bırakması kaçınılmaz bir sonuç. Artık başarılı yazılım mühendisleri sosyal çıktıları doğru okumayı bilenlerden oluşacak.
Değişen alışkanlıklar
Bilet alırken, otomobil sürerken, seyahat ederken, evde dinlenirken bile alışkanlıklarımız değişiyor. Ekrana bakan kuşağın beklentileri ve tercihleri zaman içinde değişime uğruyor.
Sabah