logo

Üniversite kayıt ve lise nakil maratonu başladı

Üniversitelerde kayıt, liselerde ise nakil dönemine girildi. Üniversite kayıtları 18 Ağustos’ta sona erecek. Ardından boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme gerçekleştirilecek. Lise nakilleri ise üç dönem halinde yapılacak, son tarih 6 Eylül

ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bugün başladı, 18 Ağustos Cuma günü sona erecek. 11 Ağustos’ta başlayan elektronik kayıtlar için ise son tarih 16 Ağustos. Üniversitelere şahsen yapılacak kayıtlarda adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor.

Elektronik kayıt yapacak adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklar. Belirtilen tarihlerde kayıtlarını tamamlamayan adaylar, bu haklarını kaybedecek.

Kimi aday, gelecek yıl tekrar sınava girip daha yüksek puan alır, daha iyi bir programa girerim diye düşünüyor. Ancak burada kazanıp da kayıt yaptırmayanların gelecek yıl sınava girdiklerinde Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) yarıya düşeceğini hatırlatmakta yarar var. Yani gelecek yıl bu adayların 15 ile 30 puan aralığında bir puan kaybı olacak. O nedenle kayıt yaptırmayı düşünmeyen adayların bu riski göze almaları gerekiyor.

Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adaylar da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıt yaptırabilecekler. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 29 Aralık 2017’ye kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacak. Mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacak.

Ek yerleştirme ne zaman?

Üniversitelerde kayıtlar bittikten sonra, boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerde 910 bin 671 kontenjanın 214 bin 430’u yani yüzde 23,5’i boş kalmıştı. Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu sayının 300 bini bulması bekleniyor. “Hangi bölüm olursa olsun üniversiteye girmek istiyorum” diyenler için ek yerleştirme gerçek anlamda bir şans. Üstelik her yıl ek yerleştirmede boş kalan kontenjanlar arasında tıp, hukuk, öğretmenlik, mühendislik gibi gözde programlar da bulunuyor.

Ek Yerleştirme tarihleri kamuoyuna açıklanmadı. Ancak YÖK’ün ÖSYM’ye gönderdiği bir yazıya göre tercih işlemleri 25 Ağustos - 5 Eylül tarihlerinde alınacak; kayıtlar ise 13-19 Eylül’de yapılacak. Eğer bayram tatili 10 güne çıkarsa, takvim değişebilir.

Liselerde heyecanlı süreç

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, sınavla öğrenci alan devlet liselerinde, nakil dönemi başladı. İlk yerleştirmede, 173 bin 83 öğrenci tercih yapmadı, 84 bin 336 öğrenci de tercihlerinden birine yerleşemedi. Toplam 257 bin 419 öğrencinin kaydının sistem tarafından otomatik olarak açık liseye yapıldığı tahmin ediliyordu. Ancak MEB Müsteşarı Yusuf Tekin yaptığı açıklamada, 28 bini Anadolu liselerinde olmak üzere, aralarında imam hatip ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin olduğu devlet liselerinde yaklaşık 200 bin kontenjanın boş kaldığını kaydetti. Tekin’in verdiği bilgiye göre açık liseye kaydı yapılan öğrenci sayısı ise 84 bin. Nakil dönemi bu öğrenciler için ikinci bir şans olacak. Onların yanı sıra yerleştiği okuldan memnun olmayanlar ve özel okullara kayıt yaptıranlar da nakillerden yararlanabilecek. O nedenle nakil dönemi öğrenciler ve aileleri için çok heyecanlı geçecek.

Milliyet