Tercihlerde açıkta kalan öğrenciler için ikinci bir şans olan ek yerleştirme başvuruları başladı. Üniversite adaylarına ikinci şans tanıyan ek yerleştirme tercihleri 5 Eylül’e kadar devam ediyor.
15 TL olan ek yerleştirme ücreti, 6 Eylül saat 23.59’a kadar yatırılabilecek. Kayıtlar 13-19 Eylül’de yapılacak. 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu’na göre adayların 24 tercih hakkı var.
Merkezi yerleştirme sonrasında 214 bin kontenjan boş kalmış, 298 bin 478 aday ise tercih yaptığı halde bir programa yerleşememişti
Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla boş konten-janların sayısı 273 bini buldu. Adayların bu yıl ek yerleştirmede kazanma şansları çok yüksek
Üniversitelere merkezi yerleştirmede 214 bin 383 kontenjan boş kalmıştı. Tercih yapma hakkına sahip 1 milyon 846 bin 880 adaydan 994 bin 766’sı bu hakkını kullanarak tercih yapmıştı ancak 851 bin 114 aday tercih hakkı olmasına rağmen bu hakkını kullanmamıştı. Tercih yapan 298 bin 478 aday ise herhangi bir programa yerleşemedi. Üniversiteyi kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte boş kontenjan sayısı 273 bin 696 oldu.
Bu adaylar boş kalan kontenjanlar arasından ikinci kez tercih yaparak üniversiteli olmak için yarışacaklar.
Gözde bölümlerde boş kontenjan var
Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte tıplardaki boş kontenjan sayısı KKTC kontenjanlarıyla 77’ye yükseldi. Hukuktaki boş kontenjan sayısı ise 241 oldu.
Yine merkezi yerleştirmede diş hekimliği ve eczacılık programlarının tamamı dolarken, kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla ek yerleştirmede diş hekimliğinde 27, eczacılıkta 28 boş kontenjan var.
Mühendislikler dolmadı
Merkezi yerleştirmede KKTC üniversiteleriyle birlikte mimarlıkta toplam 831, mühendisliklerde de 10 bine yakın kontenjan boş kaldı. Ek yerleştirmede ise mimarlıkta 964 boş kontenjan bulunuyor, mühendislikte de boş kontenjan sayısı 10 bini geçti.
Önceki yılların gözde meslekleri arasında yer alan endüstri ve mekatronik mühendislikleri ise en fazla boş kontenjanın olduğu mühendislik programları olarak dikkat çekiyor. Bilişim çağını yaşadığımız bu dönemde en yoğun boşluk ise üniversitelerin bilgisayar programlarında oluştu. Bilgisayar mühendisliğinde 800’e yakın, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliğinde 2 bin 290 kontenjan boş kaldı.
Şartlar
Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2017-ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilmemiş olmak gerekiyor. Ancak tercih yapmayan ya da herhangi bir program için tercih yapıp yerleşemeyen, hatta sınavsız geçiş hakkı olan adaylar da ek yerleşmeye başvurabilir.
Özel Yetenek Sınavı ile bir bölüme yerleşen öğrenciler de ek yerleştirme tercihi yapabilirler. Kayıt olunsun veya olunmasın herhangi bir yere yerleştirilen aday tercih yapamayacak. Adaylara 24 tercih hakkı tanınacak.
Önlisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacak. Adaylar, en küçük puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabilecekler.
Ek yerleştirme dönemini iyi değerlendiren adaylar sadece 2 yıllık değil, 4 yıllık lisans programlarına da geçebilir. Lisans bölümlerine taban puan şartı nedeniyle yerleşme ihtimali zor olan adayların umutsuzluğa kapılmamaları gerek. Çünkü önlisans programlarının tercih edilmesi sonrasında da öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisansa devam hakkına sahip. Ek yerleştirme döneminde dikkatli araştırmalar yapıldığı takdirde doğru tercih yapan hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağının altını çizen uzmanlar "Birçok aday ön lisans bitirip DGS ile lisans tamamlama konusunda yeterince bilgiye sahip değil. Tavsiyemiz bu günlerin, biraz daha fazla geleceğimizle ilgili konulara ayrılması. Emin olun doğru araştırmalar yapıldığında, istenilen bir bölümde okuyarak üniversiteli olmak çok zor değil" dedi.
Milliyet, Sabah