Uzmanlar, vatandaşları bayramda özellikle et ve tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmaması konusunda uyararak, aksi halde birçok ciddi sağlık sorununu ortaya çıkabileceğini bildirdi.
Etin nasıl tüketileceği konusunda da tavsiyelerde bulunan uzmanlar, yaşanabilecek sağlık sorunlarının engellenmesinin bilinçli davranmaktan geçtiğine dikkati çekiyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Aydoğan,
"Kurban Bayramı'nda, şeker, çikolata, tatlı ve unlu mamuller gibi besinlerin tüketiminin yanı sıra, kurbanlıkların kesilmesiyle et tüketimi de artmaktadır. Özellikle, hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriklerinin fazla olması nedeniyle kontrollü tüketilmesi gerekmektedir. Bu besin maddeleri yeterli miktarlarda tüketildiğinde normal sağlıklı kişiler için çok ciddi sorunlara neden olmasa da özellikle şişman, tansiyon yüksekliği, kalp-damar, şeker, mide ve bağırsak hastalığı olan kişilerde hayati öneme haiz sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle, tansiyon yüksekliği, kalp-damar ve şeker hastalığı olan kişilerle sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıkları olanların, yağsız veya az yağlı etleri az miktarlarda ve genellikle haşlama, ızgara yöntemiyle kontrollü bir şekilde pişirerek tüketmeleri önerilmektedir."
Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi, besinlerin yanında özellikle sindirimi kolaylaştıracak şekersiz içeceklerin tercih edilmesi, sağlıklı yetişkin bireylerde günlük yeterli su tüketiminin sağlanması, bayram sabahları her zamanki kahvaltı düzeninin ve çeşitliliğinin korunması da unutulmamalıdır. Bu konuda kararlı davranmak, bizlerin beslenmeye istinaden sağlık problemi yaşamamızı en aza indirecektir. 'Et giren yere, dert girmez' atasözünden yola çıkarak 'Et yiyen, dert görmez' anlayışıyla hareket etmemeliyiz. Kurban Bayramı'nda yediklerimizin kurbanı olmamak için, uygun zamanda, uygun miktarlarda ve besin çeşitliliğine özen göstererek et tüketmeliyiz."
TRT Haber