Planlı alanlardaki imara uygulamalarına yönelik önemli düzenlemeler yapıldı. Yönetmelik değişikliğiyle bazı özel durumlarda, yangın merdiveni, zorunlu otopark alanlarının 2 katı, yakıt, su, jeneratör, sıhhi tesisat vb. alanlar emsal harici bırakıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmeliğinde, yapı ruhsatına uygun olarak inşaatı devam eden yapılarda, plan iptali olsa bile yatırımcının kazanılmış hakkı korunmaya devam edecek. Emsal dışı alanların tanımı da yönetmelikle yenilendi. Buna göre, yapılması zorunlu olan yangın merdiveni ve korunumlu koridorun asgari ölçülerdeki alanı ile yangın güvenlik holünün 6 metrekaresi, son katın üzerindeki ortak alan teras çatılar, bahçede yapılan açık otoparklar, konferans, spor, sinema ve tiyatro salonları gibi özellik arz eden genel yapılarda düzenlenmesi zorunlu olan boşluklar ile alışveriş merkezlerinde yapılan ‘atrium’ boşluklarının her katta asgari ölçülerdeki alanı emsal harici sayılacak.
Ortak alan niteliğindeki çocuk oyun alanlarının ve çocuk bakım ünitelerinin toplam 100 metrekaresi de bu hesaba dahil edilmeksizin emsal harici sayılacak. Yönetmelik değişikliğiyle, yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce riskli yapı tespiti yapılmış ya da riskli alan kapsamına alınmış, maliklerin en az üçte ikisi ile noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlenmiş, yapı ruhsatı düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri, talep edilmesi halinde 1 Ekim’den önce yürürlükte olan yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak.
Konutlarda en küçük daire 28 metrekare olabilecek. Ayrıca en küçük dairenin yapısı 1+1 olabilecek.
Dünya