logo

Körfez gündeminde bu hafta...02.10.2017

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in önümüzdeki hafta Moskova’yı ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyareti kayda değer yapan, 85 yıldan bu yana bir ilk olarak Suud Kralının Rusya’yı ziyaret etmesi. Putin’in ısrarlı davetlerine rağmen, bugüne kadar Suudi Arabistan’dan Rusya’ya bu düzeyde bir ziyaret olmamıştı. Stalin’in politikaları ve soğuk savaş yıllarındaki ilişkiler nedeniyle, 1990 yılına kadar iki ülke arasında diplomatik ilişki neredeyse yoktu. 1990 yılından itibaren yeniden başlama sürecine giren ilişkiler, 2007 yılında yine bir ilk olarak Putin’in Riyadh ziyaretiyle zirveye ulaşmıştı. Suud tarafı ise henüz bu ziyareti doğrulamadı. Bu arada Suud petrol şirketi de Rus petrokimya şirketleriyle ortak girişimlerde bulunmak üzere, sıklıkla Rus yetkililer ile biraraya geliyor.  

Suudi Arabistan’da kadınlar 2018 yılı haziran ayından itibaren direksiyonun başına geçebilecek. Ülke içinde ve dışında büyük ilgi uyandıran bu gelişme otomotiv üreticileri için yeni bir pazar fırsatı oluştururken, bu kararın bir gündem değiştirme olup olmadığı merak konusu. Bu arada bazı finans uzmanları, bu gelişmenin Suud ekonomisi için 10 yılda 90 milyar dolarlık bir hacim genişlemesine neden olabileceğini ve neredeyse Suud petrol şirketinin halka arzı kadar ekonomik etki oluşturabileceğini iddia ediyorlar.

Cidde şehri deniz sahiline yeni bir görünüm verilecek. Turistler için daha cazip bir alan oluşturmak için yaklaşık 5 milyar dolar harcanacak ve 10 yılda tamamlanacak olan 5 milyon metrekarelik alana yayılmış projede alışveriş, eğlence, yeme içme ve yerleşim  alanları yer alacak.  

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirliklerinde bazı ürünlerdeki ÖTV oranları artırıldı. 1 Ekimden itibaren geçerli olacak artış gazlı içeceklere %50 oranında yansırken, tütün mamüllerine ve enerji içeceklerine %100 olarak gerçekleşti.

Dubai’de vatandaşları akıllı uygulamalara ısındırmak ve alıştırmak için bir gün süreyle kamuya ait  çağrı merkezlerinin tümü hizmet vermeyi durduracak. Dubai Emirinin direktifiyle, akıllı şehir uygulamalarını hem test etmek, hem de vatandaşları bu yola yönlendirerek maliyetleri düşürmek amacıyla yapılacak uygulama için tarih 26 Ekim olarak duyuruldu.

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 Küresel Rekabetçi Ekonomiler Raporuna göre, Birleşik Arap Emirlikleri dünyada 17. en rekabetçi ekonomiye sahipken, Arap ülkeleri arasında başı çekiyor. Körfez’deki diğer ülkeler ise sırasıyla Katar 25., Suudi Arabistan 30., Bahreyn 44., Kuveyt 52 Umman ise 62. Sırada yer aldı. Birleşik Arap Emirlikleri’ni diğerlerinin önüne geçiren faktörler olarak yeni dijital teknolojileri hayatla buluşturması ile eğitim alanındaki yenilikler gösterilirken, Suudi Arabistan’ın istihdam politikası, ülkenin önünde bir engel olarak gösterildi.

Dubai Ulaşım İdaresi yeni bir akıllı telefon uygulaması ile metroda seyahat edenlerin bedava kitap okuyabilmelerine imkan sağlıyor. Başlangıç olarak 150 Arapça ve İngilizce kitabın elektronik versiyonları, sözkonusu uygulamayı telefonuna indiren yolcular tarafından ücretsiz olarak okunabilecek.  Bu arada yine Ulaşım İdaresi, Dubai’de uçan taksinin ilk deneme turunu gerçekleştirdi. Bir Alman firma tarafından geliştirilen uçan taksi, akıllı telefon uygulamalarıyla entegre çalışacak.

Dubai’de Arapça Eğitim konusunda yeni bir uzaktan eğitim projesi başlatıldı. Matematik ve bilim alanındaki tesbit edilen 11 milyon yeni kelimenin Arapçaya tercümesini de kapsayan proje, 5000 eğitsel videonun da Arapçaya çevrilerek, Arap öğrencilerin istifadesine sunmayı hedefliyor. Projeyle ilgili olarak katkı verebilecek herkese gönüllülük esaslı işbirliği çağrıları yapılıyor.

Merkez Bankası verilerine göre, Birleşik Arap Emirlikleri’nde çalışan yabancılar 2017 yılının ilk altı ayında kendi ülkelerine toplam olarak 21 milyar dolar para gönderdiler. Ülkesine para gönderme sıralamasında Hindistanlı çalışanlar başı çekiyor.

Umman

Umman Petrol ve Gaz Bakanlığı, bir İngiliz şirketiyle ortak olarak, Khazzan bölgesinde doğal gaz üretimine başlandığını duyurdu. Teknik olarak güç ve kompleks bir sondaj teknolojisi gerektiren projede, ABD’den getirilen bazı ekipmanlar ilk defa kullanılıyor.  16 milyar dolarlık bir potansiyele sahip projede İngilizlerin %60, Umman’a ait bir kamu iktisadi teşekkülünün ise %40 hissesi bulunuyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı 2017 yılı raporunda Umman, 137 ülke arasında en düşük enflasyon oranı ile birinci oldu. En düşük suç işleme oranı ve yasadışı finansal faaliyetlerde de en iyiler arasında sayılan Umman, en güvenli ve mali olarak sağlam ülkeler arasında sayıldı. Bu arada yabancıların, düşük vergi oranları nedeniyle en çok çalışmak istediği ülkeler sıralamasında altıncı olan Umman, turistik destinasyonlar arasında da hızlı bir yükseliş trendi yakalamış görünüyor.

Umman’da trafik kazalarından sonra en çok görülen ölüm sebebinin kalp ve damar hastalıkları olduğu bildirildi. Umman Sağlık Birliği yetkilileri tarafından yapılan açıklamada sigara, obezite ve yüksek tansiyon gibi etkenlerin kalp ve damar hastalıklarını tetiklediği ifade edildi. Umman obezite sıralamasında 190 ülke arasında 168. Sırada yer alıyor ve dünyada obesitenin oransal olarak en fazla görüldüğü ülkelerden biri olarak kabul ediliyor.

AKRA İçin Derleyen:Sedat Yüksel