Myanmar’da 1970’lerden bu yana zulüm ve sistematik baskıya uğrayan Arakanlı Müslümanların yüzde 80’den fazlası, bu ülkedeki topraklarını terk ederek bölge ülkelerine göç etmiş durumda.
Ülkede 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve “devletsiz” sayılan Arakanlı Müslümanlar, BM tarafından “en çok eziyet gören dini azınlıklardan biri” kabul ediliyor. Farklı 135 etnik grubun “resmen tanındığı” ülkede, fanatikler, Arakanlıların resmi olarak tanınmasına karşı çıkıyor.
Uluslararası Göç Örgütü ve bölge ülkelerindeki yetkililerin açıklamalarından derlenen tahmini verilere göre, 1970’lerden 2017 başına kadar 1 milyon 100 binden fazla Arakanlı Müslüman topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Bu dönemde Arakanlı Müslümanlardan 500 binden fazlası Bangladeş’e, 300 binden fazlası Pakistan’a, 300 bini Suudi arabistan’a, 55 bini diğer Körfez ülkelerine, 100 binden fazlası da Malezya başta olmak üzere Asya Pasifik ülkelerine, 10 bini Hindistan’a yasal ya da yasa dışı yollardan göç etti.
Bangladeş: Arakanlıları geri alın
Öte yandan, Bangladeş yönetimi, Myanmar'ın ülkelerine sığınan Arakanlı Müslümanları geri almasını istedi. Dışişleri Bakanı Mahmud Ali'nin başkent Dakka'da Myanmar Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri U Kyaw Tint Swe ile bir araya geldiği toplantıda, Myanmar'a Arakanlı Müslümanların ülkelerine geri dönmesi ve eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan liderliğindeki Arakan Danışma Komisyonu'nun tavsiyelerinin uygulanması konusunda anlaşma taslağı sunuldu.
Milliyet, Sabah