İspanya’da ekonomik olarak güçlü olan Katalonya’da halkın yüzde 90’ı bağımsızlık için evet dedi. Ancak referandumun sadece İspanya değil AB içinde de önemli sonuçlar doğurabileceği, domino etkisiyle birçok ülkedeki ayrılıkçı hareketi tetikleyebileceği belirtiliyor.
Bölgenin bağımsızlığı İspanya’nın ekonomisi için darbe olmasının yanında Avrupa’nın genelinde siyasi olarak ciddi bir kriz doğrubilir ve domino etkisiyle birçok ülkedeki ayrılıkçı hareketi tetikleyebilir. Bu nedenle İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinden (Brexit) bile daha büyük bir tehdit olarak görülüyor.
Yakında bağımsızlık ilan edebilir
İspanya’nın Katalonya bölgesinde pazar günü yapılan bağımsızlık referandumuna polis müdahalesine rağmen seçmenlerin yüzde 90’ı İspanya’dan ayrılma lehine oy kullandı. Katalonya’daki bölünme yanlısı liderler, İspanyol polisinin yasa dışı referandumu durdurmasına engel olmak isteyen yüzlerce aktivistin seçim günü yaralanmasının ardından tek taraflı bağımsızlık ilanının bu hafta içi kadar erken bir sürede yapılabileceğini işaret etti.
Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, referandum sonuçlarının bölge parlamentosuna gelecek günlerde sunulacağını belirterek AB'den destek alma çağrısında bulundu. Referandumun AB’nin entegrasyonu üzerinde olumsuz sonuçlar oluşturabileceğinden endişe duyan AB yetkilileri, Katalonya referandumuna ilişkin daha önce yaptıkları açıklamalarda, konunun İspanya’nın iç işleri olduğunu vurgulamıştı.
AB, ancak referandumun İspanya Anayasası’na uygun bir şekilde yapılması ve hukuki açıdan meşru olması durumunda Katalonya bağımsızlığına destek verebileceğini bildirmişti.
Dünya