Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Para Fonu( IMF), Katar Ekonomisinin Körfez ülkeleri içinde en iyi durumda olduğunu ve büyüme hızında diğerlerini geçtiğini açıkladı. Büyüme oranı açısından ikinci durumda ise Birleşik Arap Emirlikleri görünüyor. Öte yandan Kuveyt için önümüzdeki yıl ekonomik daralma ve politik istikrarsızlık nedeniyle ekonomide durgunluk dönemine girilebileceği öngürülüyor.
Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde internet üzerinden alışveriş hızlı bir şekilde artıyor. Bu konuda Suudi Arabistan %22’lik bir artışla bölgede başı çekerken, onu Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri izliyor. Son bir yıllık rakamlara göre sadece Birleşik Arap Emirlikleri’nde internet üzerinden alışveriş tutarı 12 milyar doları aştı.
Suudi Arabistan
Suudi Arabistan’ın, İngiltere’den almayı planladığı savaş uçakları ile ilgili bir ilerleme sağlanamayınca, İngiliz şirketi yaklaşık 2000 çalışanın işten çıkarılacağını duyurdu. Geçen ay sürpriz bir şekilde Katar Hükümeti aynı şirkete yaklaşık 11 milyar dolar tutarında 24 savaş uçağı siparişi vermişti. Bu arada bir Amerikan Savunma şirketi ise Suudi Arabistan’da yatırım yapmayı beklediklerini duyurdu.
Global enerji ve mali piyasalarda dolaşan, Suudi Arabistan’ın petrol şirketinin halka arzının rafa kalktığına ilişkin söylentilere, üst yönetimden yalanlama geldi. Dünya piyasalarının dört gözle beklediği yaklaşık 2 trilyon dolar değerindeki gelmiş geçmiş en büyük meblağlı halka arz için, Suud tarafının, yabancı hükümetlerin hisse satın almasını tercih ettiği bildiriliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri
Dubai Belediyesi, binaları enerji ve su tüketimlerinde yaptıkları tasarruf ve karbon dioksit emisyonlarındaki azaltmalara göre derecelendirecek yeni bir uygulamayı devreye sokuyor. Elektrik tüketiminde yüzde 20, su tüketiminde yüzde 15’lik tasarrufu hedefleyen “yeşil bina” konseptiyle birlikte binalar yıllık tasarruf performanlarına göre platin, altın, gümüş ve bronz olarak dört derecede sınıflandırılacak. Bronz derece bir alt limit zorunluluğu olarak tanımlanırken, her üst dereceyle birlikte bazı teşvik ve avantajlar sağlanacak.
Bu arada Dubai’de yapımı hızla devam eden 80.000 yeni konut inşaatı nedeniyle 2019 yılında, emlak piyasasında bir arz fazlası görülebileceği tahmin ediliyor. Dubai’deki lokomotif sektörün emlak sektörü olduğu göze alındığında bu haberin önemi daha iyi anlaşılabilir. Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı sektörler eylül ayında düşüş gösterdiği de ekonomik raporlara yansıyor.
Dubai havaalanlarında yüzde 100 sanal gümrük kapı sistemine geçilmesi hedefleniyor. İlgili birim yöneticilerinin açıklamalarına göre hız, etkinlik ve güvenlik dengesi kurularak gümrüklerde görevli insan unsurunu sıfıra indirmek planlanıyor. Dubai havaalanı elektronik kapı uygulamasında dünyada bir ilke imza atmış, BAE vatandaşları ve sakinleri chipli kimlik kartlarını kullanarak havaalanından pasaport kontrolü olmaksızın giriş ve çıkış yapabilir hale gelmişlerdi.
Dubai de 2017 yılı sonuna kadar 15 gıda bankası açılması planlanıyor. “Gıda israfı ve Açlığa Son” sloganıyla harekete geçen Dubai Belediyesi, marketler, konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinden stok fazlası veya satılmayan, raf ömrü bitmemiş ürünleri toplayarak, ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. İlk gıda bankasında 50 tondan fazla gıda toplanmıştı.
AKRA için derleyen: Sedat Yüksel