logo

AB, ‘ucuz işçiliği’ bitiriyor

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, birlik içerisinde "ucuz işçilik" ile ilgili aylardır devam eden tartışmalarda uzlaşmaya vardı. Başta Fransa, Almanya ve İngiltere olmak üzere Batılı ülkeler Doğu ülkelerinden gelen ucuz işgücünün önüne geçilmesi için bastırıyordu.

Üzerinde uzlaşılan yeni kurallar Doğu Avrupa'dan zengin ülkelere giden geçici işçilerin hem aldıkları ücretlere hem de çalışma sürelerine yine düzenlemeler getiriyor. Ancak Avrupa basını; Polonya, Slovakya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin tepkisini çeken yeni kuralların AB içinde yeni bir kutuplaşma ve çatırdama ortamını tetikleyebileceği uyarısı yapıyor.

AB Dönem Başkanı Estonya tarafından yapılan açıklamaya göre, AB ülkelerinin çalışma ve sosyal işler bakanları, işgücü dolaşımı yönetmeliği reformu konusunda mutabakata vardılar. Bu reformla Batı Avrupa'ya gelen Doğu Avrupalı işçiler, yerel işçilerle aynı şekilde ücretlendirilecek, yurtdışında kalış süreleri kısıtlanacak. Buna göre, AB içerisinde çalışmak üzere bir başka ülkeye gönderilen kişilere, bulundukları ülkedeki ilgili sektör seviyelerinde ücret verilecek.

Çalışanlar, bulundukları ülkenin resmi tatillerinden ve yıllık izin sürelerinden faydalanacak. Ayrıca, bu çalışanların mevcut durumda 30 ay olan görevlendirilme süreleri 12 aya indirilecek. Sadece şirketlerinin talep etmesi gibi istisnai durumlarda 6 aylık ilave bir müddet verilecek. AB içerisinde "ucuz işçiliğe" yönelik yeni düzenleme 2021 yılında yürürlüğe girecek.

Dünya