Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin vatandaşlarına sağladıkları pasaportların uluslararası seyahatlerde sağladığı kolaylıklara göre yapılan Pasaport Gücü 2017 araştırması sonuçlarına göre, 193 devlet ve 6 özerk bölge arasında, Birleşik Arap Emirlikleri 26. Sırada yer alırken, Kuveyt 49, Katar 51, Bahrain 54, Umman 56 ve Suudi Arabistan 58. sırada yer aldı. Ayrıca genç müslümanların seyahat harcamalarının 2016 yılında global olarak 55 milyar dolara ulaştığı bildirildi. Tüm müslüman turistlerin harcamaları toplamı ise 156 milyar dolar. Uluslararası bir kredi kartı şirketinin verilerine göre, en hızlı yükselen turizm türü olarak dünyada helal turizm görülüyor.
Seyahat edenlerin sadece İslami açıdan önemi olan yerleri ziyaret etmekle kalmayıp, bütün seyahatleri boyunca İslami kurallara uygun konaklama, yeme içme, boş zaman ve rekreasyon aktiviteleri, ibadet saatlerine itina gösterilmesi, ibadet için gerekli kolaylıkların sağlanması gibi hususları da kapsayan helal turizmin, özellikle 20 ila 36 yaş arası pazar diliminin hacminin 2026 yılına kadar 300 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu arada genç müslümanların en çok ziyaret ettikleri ülkeler arasında Suudi Arabistan, Türkiye ve Malezya başı çekerken, en fazla genç müslümanın seyahate katıldığı ülkeler arasında Endonezya, Mısır ve Kazakistan öne çıkıyor.
Suudi Arabistan
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Mekke’de bulunan kutsal Zemzem kuyusunun yenilenmesi ile ilgili bir projeyi onayladı. Mescid-i Haram Genel Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, sekiz metre genişliğinde ve 120 metre uzunluğunda 5 yeni tünel yapılacağı ve kuyunun etrafının sterilize edileceği duyuruldu. Projenin 7 ayda tamamlanarak Ramazan ayına yetiştirilmesi planlanıyor.
Suudi Arabistan Kızıldeniz kıyısında yeni bir liman ve turizm merkezi oluşturarak, hem deniz ulaşımı ve ticaret, hem de turizmde yeni ekonomik gelir kaynakları bulmayı planlıyor. Toplamda 500 milyar dolarlık bir yatırım büyüklüğüne sahip projenin turizmle ilgili üstyapılarının 2021 yılından itibaren hizmete girmesi beklenirken, projenin tamamı 2025’te tamamlanması planlanıyor. Proje bir köprüyle Mısır’ı Suudi Arabistan’a bağlayacak ve bu arada Ürdün ile de özel bir bağlantı oluşturacak. Yapay zeka teknolojisi egemen bir yaşam tarzı sunmayı hedefleyen proje, mobil uygulamalarla yaşayanların günlük hayatlarının her alanını kapsamayı hedefliyor.
Suud Varlık Fonuna bağlı olarak yönetilen Kamu Yatırımları Fonu, yatırımlarını yabancı pazarlara kaydıracağını duyurdu. Yaklaşık 230 milyar doları yöneten söz konusu fonun mevcut yatırımlarının %90’ı yerel ve ulusal hisselere yapılmış durumda. Fon yönetimi, gelirlerini ikiye katlamak için yatırımlarının yüzde 25’ini yurt dışına kaydıracak. Bu arada bu yıl sekizinci düzenlenecek olan Riyad Ekonomi Forumunun, kasım ayının sonunda toplanacağı duyuruldu. Suud Kralı adına, Riyad Emiri tarafından açılacak Forumun, Suud 2030 Strateji Belgesi doğrultusundaki çalışmalara bir ivme kazandırması bekleniyor.
Suud tarafı OPEC üyeleri ile üye olmayan petrol üreticisi ülkeler arasındaki petrol üretimini günlük 1.8 milyon varil düşürme anlaşmasının 9 ay daha uzatılmasını istiyor. Tarihi Rusya ziyareti ile Kral Selman, bu konuda Ruslara sıcak bir jestte bulunmuştu.
Suud’da özel sektörde çalışan yabancılar için verilen çalışma izninin süresi bir yıla düşürülüyor. Söz konusu izin daha önce iki yıl idi.
Katar
Katar, ABD’nin Los Angeles şehrinde askeri ataşelik açıyor. Bu arada da Rusya ile askeri işbirliği anlaşması imzalıyor. Rus Savunma Bakanı, Doha’da mevkidaşı ve diğer yetkililerin yanısıra Emir tarafından da kabul edildi.
Katar, birleşme yolunda ilerleyen Filistin’li grupların, Gazze’de oluşturacakları yeni yönetim merkezinin inşaatını finanse edecek. Bu karar, Katar Heyetinin Gazze’ye yaptıkları ziyarette, Filistin Lideri Mahmud Abbas’ın talebi üzerine alındı.
Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirlikleri, Rohinya dan Bangladeş’e sığınan müslüman göçmenler için, seyyar bir hastane kuracak. BAE’den, Rohinya’lı müslümanlar için Eylül ayında iki, Ekim ayında 4 kez havayolu ile yardım köprüsü kurulmuştu.
Birleşik Arap Emirliklerinde yaşayan yetişkinlerin %37’sinin obezite ile mücadele ettiği açıklandı. Aynı araştırmanın sonuçlarına göre, hastanelerde sunulan hizmet ve tedavilerin %25’i de kilo sorunları ile ilgili cerrahi ve cerrahi olmayan tedavilerden oluşuyor.
Dubai’de, elektronik ticareti geliştirmek ve daha fazla doğrudan yatırım çekmek amacıyla, elektronik ticaret serbest bölgesi kuruldu. Dubai havaalanına yakın 427 bin metrekarelik bir alanda kurulan serbest bölge, bölgede faaliyet göstermek isteyen online alışveriş sitelerine ofis, depo, teknik ve iletişim altyapısı sağlayacak.
Fransız Cumhurbaşkanı Macrone, Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret edecek. Macrone, BAE ile Fransa hükümetleri arasındaki bir anlaşma ile yapılan Abu Dhabi Louvre Müzesinin açılışına da katılacak. Anlaşma gereği, Abu Dhabi’li organizasyon, 30 yıl 6 ay için Louvre Müzesinin isim hakkını kiraladı. Paris Louvre de sergilenen eserler, 15 yıl süreyle ödünç alınıp, geçici olarak Abu Dhabi’de sergilenecek. Bu arada oldukça pahalı sanat eserleri için ise bu süre 10 yıl olacak.
Umman
Umman ekonomisinin 2018 yılında %5 büyüyeceği tahmin ediliyor. Bu iyimserliğin arkasında, yeni işletime açılan doğalgaz rezervlerinin üretime başlaması ve yeni Uluslararası Muscat Havalimanının hizmete girmesi bulunuyor. Bu arada, uluslararası bir pazarlama şitketinin 5 binin üzerinde katılımcı ile yaptığı bir araştırmaya göre Umman’ın başkenti Muscat, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da sakinlerinin en mutlu oldukları şehir seçildi. Muscat’ı Birleşik Arap Emirlikleri’nden Abu Dhabi ile Dubai izliyor.
Kuveyt
Kuveyt’te ekonomiyi çeşitlendirmeye yönelik adımların, olması gerekenden daha yavaş olduğu dile getiriliyor. Uluslararası ekonomi uzmanları, Kuveyt’in yılbaşında açıkladığı 2035 Strateji Programıyla uyumlu olarak, ekonominin çeşitlendirilmesine yönelik niyet ve kararların olmasına rağmen, diğer ülkelerden farklı bir politik yapıya sahip olması, özel sektörün yeterince gelişmemesi gibi nedenlerle, ilerlemenin oldukça yavaş olduğunu ifade ediyorlar. Bu arada Kuveyt, ABD’den 29 milyon dolarlık tank alacak.
AKRA İçin derleyen:Sedat Yüksel