logo

Diyabet başka hastalıkları da tetikliyor

Prof. Dr. Temel Yılmaz, kontrol altına alınmadığında körlük, böbrek yetmezliği, diyabetik ayak, kalp hastalığı ve inme gibi ciddi sorunlara yol açabilen diyabet hastalığına bağlı komplikasyonlar nedeniyle dünyada her 6 saniyede 1 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Yılmaz, felçlerin, hipertansiyonun, obezitenin, kardiyovasküler hastalıkların bir numaralı sebebinin diyabet olduğunu, Türkiye'de son 10 yılda diyabet hastalarının sayısının yüzde 100 arttığını vurguladı.

"Diyabet şu anda Türkiye'de 10 milyon kişiyi ilgilendiriyor." diyen Yılmaz, sağlık otoritelerinin dünyayı tehdit eden hastalıklar için yaptığı toplantılar arasında "diyabet toplantısının" da olduğunu bildirdi.

Home-ofis, yerel fast food ve internet uyarısı

Yılmaz, sosyal medyanın, teknolojinin insan hayatında edindiği yerden bahsederek, artık düşük yoğunlukta bir stresin insanların hayatını işgal ettiğini, kişilerin bir araya gelmediğini, gülmediğini, genel olarak mutsuz olduğunu, sürekli bir şeylere yetişmeye çalıştığını, gözünü ekrandan ayırmadığını anlattı.

Bu durumun insanlara hareketsiz hayat olarak yansıdığını dile getiren Yılmaz, home-ofis sisteminin insanları hem ruh hem de fiziksel sağlığını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kapalı ofis, home-ofis, uzun süreli bilgisayar başında kalmak, hareketsiz yaşam obeziteyi artırıyor. Başka önemli nokta da kapalı ofis, plaza çalışanlarında genç ve zayıf kişilerin bile yüzde 70'inde insülin direncinin ilk belirtisi olan karaciğer yağlanması tespit edilmesi.

Öte yandan artık hayatımıza fast-food girdi. Türkiye'de diyabet ortalaması artışı dünya ortalamasının iki katı kadar."

AA