Bir çok düzenlemeyi barındıran torba yasanın tüm maddeleri kabul edildi, tümü hakkında görüşmeler salı günü yapılacak. Yaz saatini kalıcı hale getiren, otomobillerin vergi sistemini değiştiren torba ile birçok yeni sistem hayatımıza girecek.
Kamuoyunda “torba tasarı” olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın tüm maddeleri kabul edildi. Salı günü geneli hakkında oylamanın yapılacağı tasarıda, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) yeni sisteme geçilmesinden, limonataya Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) getirilmesine kadar birçok kesimi yakından ilgilendiren düzenlemeler bulunuyor. İşte yeni düzenlemeler;
* Yaz saati kalıcı: Tasarıyla, yaz saati uygulamasında düzenleme yapılıyor ve Bakanlar Kurulu’na 1 saati aşmamak kaydıyla ileri saat uygulaması yapma yetkisi verilecek.
Ayrıca konuşma, internet, yayıncılık gibi haberleşme hizmetlerinde farklı özel iletişim vergisi oranları, her bir hizmet için yüzde 7.5 olarak aynı oranda belirlenecek.
* Asgari ücret desteği: Asgari ücretin, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında bin 404 liranın (net asgari ücret) altına düşmesi nedeniyle, ücretlerde meydana gelen azalışı telafi etmek amacıyla Gelir Vergisi Kanunu’na geçici madde eklenecek. Buna göre, söz konusu ücretlerde, net ücreti bin 404 lirayı tamamlayacak şekilde ilave asgari geçim indirimi sağlanacak.
* MTV oranları düzenlendi: Tasarıyla otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulü değiştirilerek, mevcut vergilendirme ölçütlerine taşıt değeri de eklenecek. Bu araçlarda MTV için, 2018 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olarak uygulanacak.
MTV’deki yeni sistem kapsamında, 1300 cc-1600 cc arası araçlar için fiyatı 40 bini aşmayanlarda (1-3 yaş arası) bin 294 lira, fiyatı 40-70 bin lira arası olanlarda bin 423 lira, fiyatı 70 bini aşanlarda bin 553 lira MTV alınacak. 31 Aralık 2017’den önce kayıt ve tescil edilmiş araçlar içinse mevcut tarife kullanılacak.
* Kamu lojmanları satışı: Savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafından kullanılanlar hariç olmak üzere kamunun, kamu kurumlarının, KİT’lerin mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan kamu konutları, ihaleyle satılacak. İdareler bu gelirleri, öncelikle personelinin konut ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanacak.
* Bazı içeceklere yüzde 10 ÖTV: Sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, enerji içecekleri, soğuk çay, meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alınacak. Sebze suları, yüzde yüz meyve suları, doğal minarelli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış meyveli-gazlı içecekler (meyveli soda) ise kapsam dışında tutulacak.
* Kurumlar Vergisi yüzde 22: Kurum kazancı üzerinden yüzde 20 oranında alınan Kurumlar Vergisi, 2018, 2019 ve 2020 yılı vergilendirme dönemlerinde yüzde 22 olarak uygulanacak. Bakanlar Kurulu, yüzde 22 oranını yüzde 20 oranına kadar indirmeye yetkili olacak.
Hürriyet