Bilim adamları Kuzey Kutup Dairesi’ndeki ısınma ve buzul erimesinin artık anormal durum olmaktan çıkıp olağan hale geldiğine işaret ederek, “Dünyanın buzdolabının kapısı açık kaldı” yorumunda bulundu.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin yayımladığı yıllık ‘Arktik Karnesi’, Kuzey Kutup Dairesi’nin (Arktik) artık istikrarlı soğuk iklim kuşağı olmaktan çıktığını ortaya koydu.
Kara ve deniz yüzeyi sıcaklıkları ile deniz ve kara buz örtüsü miktarına dair ölçümlerin yer aldığı yıllık raporda, artan sıcaklık değerleri ve buzul erimesinin bölgenin ‘yeni normali’ haline geldiği belirtildi.
Amerikan Jeofizik Birliği’nin New Orleans kentindeki toplantısında sunulan raporda, 2017’de Kuzey Kutup Dairesi’nde karalardaki ortalama hava sıcaklığının normal değerlerin 1.6 derece üzerinde olduğu, bunun 2016’da kaydedilen rekor sıcaklık artışının ardından tespit edilen en yüksek ikinci artış olduğu aktarıldı.
Yarım derece artış
Rapora göre deniz yüzeyi sıcaklık değerlerinde de artış kaydedildi. Ağustos ayında Norveç’in kuzeyindeki Barents Denizi’nde ve Alaska’nın kuzeyindeki Chucki Denizi’nde ortalama sıcaklık normalden 4 derece yüksek ölçüldü. Chucki Denizi’nde ortalama deniz yüzeyi sıcaklıklarının 1982’den bu yana her yıl yarım derece arttığına dikkat çekildi.
‘İklim mültecileri’
Arktik erimenin hızı nedeniyle küresel deniz suyu seviyesinin de öngörülenden hızlı yükseldiğini kaydeden uzmanlar, “Kuzey Amerika’daki Arktik bölgelerde daha şimdiden köyler yok olmaya başladı. Dünyanın ilk iklim değişikliği mültecileri ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
Milliyet