Bangladeş ile Myanmar, Ağustos’tan bu yana Bangladeş’e kaçan yüz binlerce Rohingyalınının Myanmar’a iki yıl içerisinde geçişi konusunda anlaştı.
Bangladeş açıklamasında geri gönderileceklerin doldurması gereken form ve bilgiler konusunda anlaşıldığını aktarırken, anlaşmanın ne zaman uygulamaya gireceğine dair bir bilgi paylaşmadı. Konuyla ilgili kendi açıklamasını yayınlayan Myanmar ise ilk geri gönderme işlemlerinin 23 Ocak’ta başlayacağını duyurdu.
Anlaşma kapsamında Bangladeş, sınırın kendi tarafında beş tane "transit kamp” kurmayı taahhüt etti. Bangladeş bu kamplarda geri gönderilecek mültecilerin işlemlerinin yapılacağını ve mültecilerin buradan Myanmar'daki iki kabul merkezine gönderileceğini aktardı.
Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütünün temsilcilerinden Phil Robertson ise Bangladeş ile Myanmar hükümetleri arasında varılan anlaşmanın Rohingya Müslümanlarının isteklerini kapsamadığını belirtti. Robertson, "Rohingyaların, daha birkaç ay öncesinde onları öldüren Myanmar güvenlik güçlerinden korunması için hususlar nerede?” diye sordu. Robertson, ayrıca vatandaşlık, serbest dolaşım ve geçim kaynağı gibi konuların neden tartışılmadığını da sordu ve bu konuların mültecilerin bilinçli bir seçim yapabilmeleri için gerekli olduğunu belirtti.
DW