logo

Çocuklarınızın karnesini çabasına göre değerlendirin

İlk ve orta dereceli okullardaki öğrenciler bugün karne alıyor. Çocukları kadar heyecanlı olan anne babaları uzmanlar uyarıyor: Karne başarının tek göstergesi değil, o nedenle karneye gereğinden fazla anlam yüklemeyin. Notları kötü olanı cezalandırmayın, iyi olanı çok hediyeyle şımartmayın.

Okul öncesi eğitim kurumları ile ilk ve ortaöğretimde okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci, bugün karne alıyor. Çocukları kadar anne babalar da heyecanlı. Ancak uzmanlar bu noktada özellikle kötü karne getiren çocukların ailelerini aşırı tepki vermemeleri yönünde uyarıyor.

Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Elif Durgel Jagtap, kötü notlar nedeniyle cezalardan ürküp, hatalı yollara başvuran çocuklar olduğuna dikkat çekerek, “Karnesinde oynamalar yapan ya da ailesinden korkan öğrencilerin üzücü öykülerine tanık oluyoruz. Bunun önüne geçmek için çocuğunuzla mutlaka iletişim halinde olun” diyor.

Arzu Önal Sönmez de çocuğun eğitimiyle çok fazla ilgilenemeyen ve durumunu karnesinden öğrenen ebeveynlerin şok yaşadıklarını söylüyor. Sönmez, başarı ya da başarısızlıkta ailelerin de payı olduğunu ve üzerlerine düşen sorumluluklar konusunda tekrar düşünmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

Problemi birlikte çözün

Belli kural ve prensibin olmadığı bir evde çocuğun düzenli olarak ders çalışmasını beklemenin haksızlık olduğuna dikkat çeken Eğitim Koordinatörü Yusuf Yıldırım, ailelere şu önerilerde bulunuyor:

- Çocuğunuz kötü bir karne getirirse notlarını masaya yatırıp, onunla gerçekçi ve suçu başkasına atmadan bir analiz yapın. Doğru bir analiz yaparsanız sorunun nedenini de çok iyi tespit etmiş olursunuz ve çözüme kavuşmak kolay olur. Sizin bu doğru ve işbirlikçi tutumunuz karşısında kayıtsız kalamayacak ve mutlaka size güzel bir karne getirmek için çalışacaktır.

- Karnesi iyi olan çocuğun okuldaki arkadaşları ve öğretmenleriyle ilişkisine, kendisini ifade edip edemediğine, kurallara uyup uymadığına, yetenekleri doğrultusunda bir hobisi olup olmadığına da mutlaka bakılmalı. Çocuklar bu yönde teşvik edilmeli.

- Çocuklar büyük oranda ailelerini yansıtır.Onlara fark etmeden verdiğiniz mesajları alır ve içselleştirirler. İşe gidiş geliş saatleri konusunda hassas, sadece akademik başarıyı değil, diğer alanlardaki başarıları önemseyen ailelerin çocukları da benzer davranır ve güzel bir karne getirecektir.

Uzmanlar: Notlarını değil çabasını değerlendirin

Selahattin Gelbal: "Karne notları çok düşükse bu eğitim hayatında bir sorun olduğu anlamına geliyor. Aileler bu konuda düşünmeli. Çocuğun zihinsel gelişiminin yaşıtlarının gerisinde olması, sınıf arkadaşlarıyla uyumlu olmaması, öğretmenleriyle iyi iletişim kuramaması gibi problemler düşük performansa neden olabilir. Ayrıca okulun bulunduğu çevrenin çocuk için uygun olmaması, ailevi nedenlerle huzurlu bir yaşamı bulunmaması, evdeki eğitim olanaklarının yetersizliği, kültürel ve sosyal uyumsuzluklar, ekonomik nedenler, okula karşı beslediği olumsuz duygular da öğrencileri olumsuz etkileyebilir. Mümkünse okul rehberlik birimleriyle iş birliği yapılarak, başarısızlık sebepleri belirlenmeli. Başarılı çocuklarımıza maddi değil, manevi ödül verilmeli. Başarı güzel bir şekilde, abartıya kaçmadan takdir edilmeli."

"Karne çocuğun kim olduğunu göstermez"

Aslı Bugay Sökmez; "Aileler, çocuklarının sadece karneden ibaret olmadığını bilmeli. Notlar, onun kim olduğunu, neler bildiğini ve yapabileceğini kısmen yansıtır. Okulun dar zekâ tanımında duygusal zekâ, dürüstlük, duyarlılık gibi önemli özellikler ölçülmez. Kötü karneyi cezalandırmayın, nedenini öğrenin. Nutuk atmayın, konuşmaya kötü notlarıyla ilgili ne düşündüğünü sorarak başlayın; “Ne hissediyorsun? Seni şaşırtan notlar var mı?” gibi. Başarılı hissetmesine yardımcı olacak yollar bulun. Başarıyı tadan çocuk, bunun sırrını başka alanlara da uygulayabilir. Dönem boyu gösterdiği özveriyi, başarıyı kendisi için elde ettiğini vurgulayın ve çabasını takdir edin"

Milliyet, Hürriyet