Danimarka’da aile birleşimine ilişkin olarak 2003 yılında çıkarılan ve 2004’ten beri uygulanan “ülkeye bağlılık şartı” yasasıyla birleşmeleri engellenen 8 bin Türk aileye karşı, bu uygulamanın yasal olup olmadığı şüphesi oluştu.
“Östre Landsret” Üst Mahkemesi, şüpheye düştüğü bu konuda değerlendirme yapması amacıyla Avrupa Birliği Adalet Divanı’na başvurdu.
Aile birleşiminde Türklerin de davalarına bakan uzman avukat Thomas Ruhl, 2004-2015 yılları arasında aile birleşimi reddedilen 14 bin dosyanın 8 binin Türklere ait olduğunu öne sürdü. AB Adalet Divanı, bu şartın uygulanmasının yasal olmadığına karar verirse, 2004’ten bu yana Türklerin aile birleşimine “yasal olmadan” ret kararı veren Danimarka’da binlerce dosyanın tekrar görüleceği belirtildi. Danimarka Uyum Bakanlığı açıklama yapmadı.
Türklerin aile birleşimini büyük ölçüde engelleyen ve 2003 yılında çıkarılan “ülkeye bağlılık şartı” yasası, evli çiftlerin geldikleri ülkeyle Danimarka’da birlikte geçirdikleri zamanın çokluğuna ağırlık veriliyordu. Avrupa Birliği(AB) üyesi olmayan Türkiye ile 1960’lı yıllarda yapılan anlaşmaya göre, Türkiye ve Türkler birçok konuda AB üyesi ülkeler ile onların vatandaşları gibi muamele görmesini öngörüyor. Ankara Anlaşması ve Katma Protokolü, 1 Mart 1976 yılında imzalanmıştı.
Milliyet