logo

Yağışlar barajları doldurdu

Ülke genelinde etkili olan yağmur, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Eskişehir, Kütahya’daki barajlarda doluluk oranlarını yüzde 100’lere kadar çıkardı. Hem toprağın suya doyması hem de baraj doluluk oranlarının yükselmesi, kış aylarının yağışsız geçmesi nedeniyle ekim dönemine endişeli giren çiftçilerin yüzünü güldürdü.

DSİ Genel Müdürlüğü ve bazı ilgili bölge müdürlüklerinin verilerine göre, son günlerdeki yağışların ardından Bursa, Eskişehir, Kütahya, Çanakkale ve Balıkesir'deki barajlarda doluluk oranları yüzde 90'ın üzerine çıktı. Bursa'da Doğancı ve Nilüfer, Balıkesir'de İkizcetepeler ve Ardıçtepe, Çanakkale'de Atikhisar ve Bayramiç barajlarında doluluk oranları yüzde 100'lere ulaşırken, Kütahya ve Eskişehir'in su ihtiyacını karşılayan Porsuk barajında ise oran yüzde 90 olarak ölçüldü. Barajların doluluklarının yanı sıra yağışlar, tarlalarını ekime hazırlayan bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü.

"Tarımsal kuraklık riski atlatıldı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, "2017-2018 yılı tarımsal üretim ve pazarlama dönemi ekim ayı itibariyle başladı. Yeni üretim sezonunun başladığı ekim ayından itibaren 5 aylık birikimli yağışlara bakıldığında, genel olarak yağışlarda normaline göre azalma, geçen yıl yağışlarına göre ise artış görüldü" dedi. 2017'nin son 44 yılın en kurak yılı olduğunu hatırlatan Bayraktar, "Bu yıl ise kar yağışı beklenenin altında olsa da ocak, şubat aylarında hububatın ihtiyacı olan yağmur yağdı. Herhangi bir sel ve don felaketi de yaşanmadı. Şu an için tarımsal kuraklık riskini atlattık" diye konuştu.

Ülke genelinde birinci ürün kışlık hububat ekiminin kasım ayında tamamlandığını aktaran Bayraktar, bitki gelişiminin devam ettiğini kaydetti. "Aralık ayına kadar bitkinin ihtiyacı olan yağmurun ve özellikle kar yağışlarının yeterli düzeyde olmamasıyla bazı alanlarda stres yaşandı ancak ocak ayında görülen yağışlar tarımsal kuraklık riskini azalttı" diyen Bayraktar, mart başından itibaren ülke genelinde gerçekleşen yağışların hububat gelişimi için faydalı olduğunu vurguladı.

Hububat verimi için bahar yağışlarının çok önemli olduğuna dikkat çeken Bayraktar, "Bu aydan itibaren beklenen yağışlar olur ve sıcaklıklar normallerin düzeyinde gerçekleşirse ürün mahsulünün geçen yılın üzerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Sabah