Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, jeopolitik risklerdeki azalmanın, liradaki değer kaybının sağladığı rekabetçiliğin ve devreye girecek olan reformların Türk ekonomisine olumlu yansıyacağını söyledi.
Mehmet Şimşek, enflasyonun kontrol altına alınması, fiyat istikrarının sağlanmasının Türkiye’nin olmazsa olmazları arasında yer aldığına dikkati çekerek, enflasyonun yüksek seyrettiği yerde büyümenin olmayacağını vurguladı.
Gerek Gıda Komitesi gerek Merkez Bankası olarak yakın döneme kadar birçok adım attıklarının altını çizen Şimşek, enflasyonun sabit gelirliyi vurduğunu dolayısıyla öncelikle tek haneye arkasından da ideal olarak kalıcı bir şekilde yüzde 5’in altına çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Şimşek, enflasyonun yüzde 10’ların üzerine çıkmasında esas belirleyicinin kur şokları olduğunu belirterek, Türkiye’nin ara malı ve hammaddede ithalata bağımlı olduğunu ve bu durumun liradaki değer kaybını enflasyona doğrudan yansıttığını söyledi.
Çözüm için Yerlileştirme Yürütme Kurulu’nun oluşturulduğunu hatırlatan Şimşek, Türkiye’nin ithal girdi bağımlılığını azaltarak, kur riskini yöneterek reel sektöre yönelik tedbirler alarak, tasarrufları artırarak bu sorunu çözeceğine inandıklarını bildirdi.
Dövizle borca sınırlama yakın
Öte yandan, büyük şirketlerin dövizle borçlanmasına sınırlama tedbirine ilişkin Şimşek, “Yasal altyapıyı hazırladık. Merkez Bankası’nın yetkisi var. Şu anda 2118 büyük şirkete ilişkin veriler toplanıyor. Bunlar toplam döviz borcunun yüzde 84’üne tekabül ediyor. Analiz devam ediyor” dedi.
Milliyet