Kilo sorununuz olmasa bile yürümek sağlık ve sağlamlık için vazgeçilmezdir. Beden ve ruhunuz için de yerine getirilmesi zorunlu bir vazifedir.
Yürümeden olmaz! İnsan vücudu yürümek üzere tasarlanmış ve yaratılmış bir cihaz gibidir.
Bitmedi, hareketsizlik, tembellik, hatta gereğinden fazla dinlenmek bile beden ve ruha yapılabilecek en büyük işkencedir. Yürümenin sağlık yararlarını hatırlatmama gerek bile yok.
Daha güzel uykularınız olsun mu istiyorsunuz? Yürüyün! Kilo probleminiz olmasın mı arzu ediyorsunuz? Yürüyün! Sağlam kalp ve damarlara sahip olmayı mı hedefliyorsunuz? Yürüyün!
Arzunuz bağışıklığınızı güçlendirmek, enfeksiyonlardan, kanserlerden korunmak mı? Yürüyün! Belleğinizi sağlamlaştırmak, dengenizi korumak mı? Yürüyün!
Kabızlığın bile çaresi öncelikle her gün düzenli yürümekten geçmiyor mu? Daha da önemlisi şu sorulara verilecek yanıt da gizlidir: Siz hiç şişman çoban ya da postacı gördünüz mü?
Eğer ciddi bir ortopedik engelimiz, romatizmal bir problemimiz, kaslarımızla ilgili mühim bir engelimiz yok ise mutlaka yürüyeceğiz.
Mümkün olmadığı zaman mı?
Yaşımız ne olursa olsun bir yolunu bulup mutlaka hareket edeceğiz. “Ayakta kal, hayatta kal” prensibinden vazgeçmeyeceğiz.
Yaşlı ve yorgun muyuz, dizimizde, belimizde romatizma mı var? Hiç olmazsa her saat başı bulunduğumuz yerde 5 dakika tur atıp sistemleri harekete geçireceğiz.
Yatağa mı bağımlıyız? Zaman zaman oturur pozisyona geçip el ve ayaklarımızı hareket ettireceğiz.
Kısacası şunu hiç unutmayalım: “HAREKETTE BEREKET VAR” deyimini sanırım tüm dünyaya hediye eden de bizim kültürümüz.
Çömelme egzersizini bırakmayın
Yürüseniz de, yürümeseniz de çömelme egzersizini asla bırakmayın. Baldır ve kalça bölgesindeki kasları güçlendirmek, her yaş için ama en çok da yaşlılık dönemi için adeta bir “ayakta kalma” garantisi gibidir.
Çömelme egzersizleri işte bu nedenle yaş 50’yi geçince daha bir önemlidir. Çünkü bu egzersizler en çok baldır ve kalça kaslarına güç verir. Belki de bu nedenle çömelme çalışmaları egzersiz hareketleri içinde en faydalı olanlardan biridir.
Üstelik yapması kolay ve basittir. Özel bir alet ve alan gerektirmez. Uzun bir zaman dilimini harcamanızı da icap ettirmez. Vücudun en büyük kaslarını, kalça, kasık, bacak, baldır ve sırt kaslarını etkinleştirdiği için kilo kontrolü bakımından da mükemmel neticeler verir.
Peki, nasıl yapılacak?
Kollarınızı göğüs hizanız üzerinde bağlayın. Üst bacaklarınız yere paralel hale gelene kadar çömelip gövdenizi alçaltın. Bu işi başlangıçta 10 kez, günde 2-3 defa tekrarlayın. Zamanla tekrar sayısını 25’e çıkarın.
Hürriyet / Osman Müftüoğlu