Milli Eğitim Bakanlığı’nın Liselere Geçiş Sınavı (LGS), yarın saat 09.30’da başlıyor. Fen, sosyal bilimler, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin teknik bölümleri ve proje okulların olduğu 1.367 kurum, bu sınava göre öğrenci alacak. Yaklaşık 1 milyon öğrenci, 126 bin 510 kontenjan için yarışacak. Ayrıca 80 özel okul da bu sınavı kullanacak.
Salona yerleştirmenin zamanında olabilmesi için öğrencilerin, en geç saat 09.00’da fotoğraflı sınav giriş belgesi ve kimliğiyle sınava girecekleri yerde olması gerekiyor. Belgeleri olmayanlar alınmayacak.
İşte uzmanların, son gün ve sınav anında yapılabileceklerle ilgili önerileri:
Stres, çoğu öğrencinin sınavda başarısız olmasına neden oluyor. Yetiştirememe, kodlarken kaydırma gibi sıkıntıların temel nedeni, kaygı. Bir yıl birçok şeyden fedakârlık ettiniz, emeklerinizin boşa gitmemesi için sınav öncesinde ve esnasında stresi tetikleyen etkenlerden uzak durun. Her ne olursa olsun, bu sadece bir sınav ve hayatınızın gidişatını belirlemeyecek.
Midenizi bozacak, rahatsızlık verecek çok yağlı ya da aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
Son gün ders çalışmak önerilmez ama sizi rahatlatacaksa test çözebilirsiniz.
Keyif aldığınız etkinlikler yapın.
Derin nefes alın
Vakitli yatın ancak heyecandan uyuyamazsanız, kendinizi zorlamayın. Nefes ve kas egzersizi yapabilirsiniz. Nefes alıp tuttuğunuz 3-4 saniyede bütün kaslarınızı kuvvetle kasın. Yumruklarınızı ve bacaklarınızı sıkın, çenenizi, boynunuzu kasın, bedeninizi yay gibi gerin. Nefes verirken hepsini bırakın. Sakinleşene kadar tekrarlayın.
MEB Müsteşarı: Veliler LGS’yi çok abartmasın
Öte yandan Müsteşarı Yusuf Tekin, velilerden LGS çok abartmamalarını isteyerek, “Kendilerine sunacağımız çok iyi alternatifler olacağını taahhüt ediyorum. Bu sınavda çocuklarımızı rahat bıraksınlar, isteyen çocuklarımız LGS’ye girsin” dedi.
Liselerin sadece yüzde 10’unu sınavla öğrenci alacak liseler olarak tanımladıklarını belirten Tekin, “İddia ediyorum geriye kalan yüzde 90 lise, eğitim öğretim ortamları en az diğerleri kadar iyi, onlardan daha iyi. Dolayısıyla velilerimiz çocukların bu sınava girmesini teşvik etmemeliler” diye konuştu.
"Çocuklarımız da bu sınavları hayatlarının çok olmazsa olmaz dönemlerinden birisi gibi görmesinler, rahat bir şekilde sınava girsinler. Eğer sınavda başarısız olurlarsa biz onlara zaten en az sınavda başarılı olan öğrencilerin gideceği okullar kadar güzel okulları sunacağız. Bunu Bakanlık olarak onlara taahhüt ediyoruz." açıklamasını yaptı.
LGS’de bol görselli sorular
İki oturum halinde uygulanacak sınavda öğrencilere toplam 90 soru yöneltilecek. Sözel Bölüm'de Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve yabancı dili içeren 50, Sayısal Bölüm'de ise Matematik ve Fen Bilimleri'ni içeren 40 soru bulunacak. Sözel için 75, Sayısal için 60 dakika süre tanınacak.
Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Türkçe, matematik ve fen bilimlerinden her bir sorunun katsayısı 4, diğer derslerin katsayısı ise 1 olarak hesaplanacak. Tüm sorular 8'inci sınıf müfredatından çıkacak. Matematikten bol görselli, Türkçe'den de uzun paragraflı sorular çıkması bekleniyor. Fen bilimlerinden yine tek soruda birçok bilginin sınanacağı, gündelik hayata yönelik, grafik ağırlıklı sorular yer alacak.
Hürriyet, Sabah