YKS’ye 10 gün kaldı. Bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sistemle ilgili yayınlanan örnek sorularda göze çarpan en önemli nokta, ‘yorumlama yeteneği’ne ağırlık verilmesiydi. Yani başarının yolu ondan geçiyor. Peki, bu yeteneği geliştirmek için neler yapılabilir?
Uzmanlara göre, anlama becerileri; öncelikle iyi bir gözlem, ardından dinleme ve okumayla birlikte gelişiyor.
Yaklaşık 2 milyon 300 bin adayın katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 10 gün kaldı. YKS’de bilgiden ziyade, öğrencilerin sahip olması gereken yeterliliklerin ölçüleceği bir değerlendirme sistemi esas alındı. Özellikle ilk oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), Türkçe okuma-anlama yetkinliğiyle gündelik problemleri çözmede matematiksel düşünmeyi ve kavramları kullanmayı kapsıyor. Dolayısıyla TYT’de başarının yolu ‘yorumlama gücü’nden geçiyor. Uzmanlara göre, bu yıl ilk kez uygulanacak TYT, öğrencileri yeni soru tarzlarıyla zorlayabilir.
BİLGİYE HÂKİM OLUN
Öncelikle temel düzeyde bilgiye hâkim olmanız gerekiyor. Örneğin, matematik, fizik, kimya gibi temel bilimlerin birbiriyle bağlantıları ve ilişkilerini çözümleyebilmek için belli bir bilgi basamağını; söz gelimi dört işlemi tam ve doğru bilmelisiniz. Bu bilgiden hareketle, diğerleri arasında ilişkilendirme ve bağlantı oluşturma daha kolay olur.
KARŞILAŞTIRMA BECERİSİ ŞART
Eldeki bilgileri kullanıp karşılaştırma yaparak genelleyebilmelisiniz. Bu donanıma sahip değilseniz, “Yorum yapıyorum” diyerek, istenenden uzaklaşır ve başarısız olursunuz.
En önemli konulardan biri de karşılaştırma yaparak, karşı görüşler arasında değerlendirmede bulunmak ve yorumlamak. Burada istenen, öğrencilerin daha önceden bildiklerini uygulamasına olanak sağlayarak, düşüncelerine değer biçmesine fırsat vermek.
Eksiksiz yorumlama becerisi, istenenin bütün özellikleriyle kavranmasıyla mümkün. Söz gelimi Türkçe için sözcükler, sözcük grupları, cümleler ve cümlelerin oluşturduğu paragraflar arasındaki ilişkiler, temel başlıkların iyi özümsenmesiyle yorumlanabilir.
Hürriyet