Almanya'dan başlayarak tüm Avrupa'yı etkisi altına alan mülteci krizi hükümetlerde tartışmalara yol açarken, binlerce masum insan bu tartışmalar arasında yaşam mücadelesi veriyor.
2015 yılından bu yana çözüm bekleyen sığınmacı sorunu Almanya'da hükümeti salladı. Uzun müzakereler sonucu ise hükümetteki çatlak şimdilik aşıldı. Bu süreçte siyasi tartışmalar hararetle devam ederken, sığınmacıların "insan" olduğu çoğu kez unutuldu.
İtalya, Fransa ve Malta reddetme yarışına girdi
İtalya ve Malta, limanlarını kurtarma gemileri dahil tüm mülteci geçişlerine kapattı. Akdeniz'de 234 mülteciyi kurtaran gemi İtalya'dan izin alamadığı için günlerce açık denizde seyretti.
İtalya, göçmenleri taşıyan kurtarma gemisine limanlarını kapattı
630 mülteci taşıyan kurtarma gemisi de İtalya'dan ve Malta'dan geri çevrildikten sonra, İspanya mültecilerin karaya çıkmasına izin verdi.
İtalya'nın popülist-aşırı sağ partilerden oluşan yeni koalisyon hükümeti, göçmenleri geri çevirerek uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlandı.
Akdeniz en büyük mezarlığa dönüştü
Avrupa’ya kaçışlar sırasında son beş yılda en fazla ölüm vakasının yaşandığı ay geçtiğimiz Haziran ayı oldu. Sadece bu yıl Haziran’da 629 göçmen daha güvenli bölgelere kaçış yolculuğunda Akdeniz’in sularına gömüldü. Her 6 göçmenin 1'i denizde hayatını kaybetti.
Diğer yandan, Mülteciler Yüksek Komiserliği, Türkiye'yi "dünyanın en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkesi", bir başka kurum ise Türkiye'yi "dünyanın en fazla sığınmacı çocuğa ev sahipliği yapan ülkesi" ilan etti.
TRT Haber