Diyarbakır'ın Sur ilçesinde kentin en eski alışveriş mekanı olan tarihi Yanık Çarşı'daki esnaf, geçmişten bugüne taşıdığı çarşı kültürünü ayakta tutmaya çalışıyor.
Kuruluş tarihi bilinmeyen eski "Buğday ve sipahi" pazarının da bünyesinde yer aldığı ve 1914 yılında geçirdiği büyük yangın dolayısıyla Çarşiya Şewiti (Yanık Çarşı) diye bilinen 400 iş yerine sahip şehrin en eski alışveriş mekanı, hala gözdeliğini koruyor.
Yöresel ürünlerin satışının yoğunlukta olması dolayısıyla özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların ihtiyacını gidermek amacıyla şehre geldiğinde ilk uğradığı yer olan çarşı, şehrin farklı yerlerinde açılan AVM'lere rağmen ayakta duruyor.
Çarşıdaki yaşlı esnaf, yıllardır ekmek parası kazandıkları mekanda, geçmişte ustalarından öğrendikleri kültürü genç kuşağa aktararak yaşatmaya gayret gösteriyor.
Sabah birlikte kahvaltı yapan esnaf, siftah yapmayan komşunun iş yerine bereket için bozuk para atıyor, dükkanından ayrılmak zorunda kalan esnafın yerine ise komşusu satış yapıyor.
51 yıldır çarşıda manifaturacılık yaptığını söyleyen bir esnaf, Eskiden Diyarbakır'da çarşı yalnızca burasıydı, başka çarşı yoktu. Her şey burada mevcuttu, sobacı, ayakkabıcı, elbise satanı kısacası herkes buradaydı. Eskisi gibi değil ama çarşı o özelliğini azalsa da koruyor. Köyden gelen vatandaş, tüm ihtiyacını buradan karşılayıp evine dönüyor. Dışarıdan gelen turistler de çarşıyı ziyaret ediyor. Satışımızın yüzde 90'ını köylülere yapıyoruz. Ürünlerimizle onlara hitap ediyoruz." dedi.
AA