Hicri 1440 yılı 10 Eylül'de akşam namazı vaktinin girmesiyle başladı. Hicri yeni yıl başlangıcı gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (sav.) ve ashabının 1440 yıl önce Mekke'den Medine'ye hicreti, İslam âleminde hicri takvimin başlangıcı olarak kabul ediliyor.
"Haram kılınmış" ve "hürmet edilmesi gereken" anlamlarına gelen Muharrem ayı, İslam âlemi için büyük önem taşıyan aylardan biri. "Aşure günü" de hicri yeni yılın başlangıcı olan Muharrem ayının 10. gününde yer alıyor.
"Kur'an-ı Kerim'in neredeyse bütün mesajları hicri takvime göre"
Hicri Takvim Araştırmaları Merkezi’nden (HİTAM) yapılan değerlendirmede, hicri yılbaşlarının kandil geceleri gibi kutlanan bir gece olmadığı ancak farkındalık için çeşitli hatırlatmaların yapılmasının çok iyi olacağı belirtildi.
Açıklama, "Kur'an-ı Kerim'in neredeyse bütün mesajları ay takvimine, hicri takvime göredir. Ramazan ayında tuttuğumuz oruç ve haccın ne zaman yapılacağı hicri takvime göredir. Bütün kutsal gecelerin ve günlerin kutlamaları hicri takvime göre olur. Kurban ibadeti de ay takvimine göre belirlenir, bütün ibadetlerimiz hicri takvime göredir, güneş takvimini esas alan tek bir ibadetimiz var, o da namazımız." denildi.
"Değişim için yeni bir başlangıç"
HİTAM tarafından, İstanbul'da yaklaşık 10 büyük meydanda hicri yeni yıl başlangıç programları icra edileceğine dikkati çekilerek, bu sene hicri 1440 yeni yıl başlangıcının "Değişim için yeni bir başlangıç" sloganıyla karşılanması düşünüldü.
Hicri yeni yılda İstanbul’da büyük meydanlarda "Hicri doğum tarihinizi biliyor musunuz?" sloganıyla açılacak stantlarda vatandaşlara hicri doğum tarihlerini öğrenme fırsatı sunulacak.
Hicri Yılbaşı
Hicri Yılbaşı veya 1 Muharrem (kameri) hicri takvime göre Zilhicce ayının son gecesini Muharrem ayının birinci gününe bağlayan zaman dilimidir. İslami takvime göre bir sonraki güne saat 00:00'da değil güneş batması ile (akşam ezanı) geçilir.
Bu zaman dilimi ay takvimi esaslı olduğu için bir sonraki hicri yılbaşı 11 ya da 12 gün daha erken bir tarihe denk gelir. Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur'an'da kıymet verilen dört haram aydan biridir. Bu aylarda barış içinde yaşanması, savaş yapılmaması ile ilgili İslam öncesi ve sonrası kurallar mevcuttur. Muharrem ayı, hicrî kamerî yılın birinci ayıdır. Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü olarak kutlanır.
Hz. Ömer'in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.