logo

Üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma telaşı

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) istatistiklerine göre 2017-2018’de üniversitelerde toplam 7 milyon 560 bin 371 öğrenci var. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre de KYK yurtlarında bu yıl yaklaşık 700 bin öğrenci barınabilecek. Kapasite yeterli gelmiyor.

Merkezi yerleştirme sonrası yurt hakkı kazanan öğrenciler, 17 Eylül’den itibaren yurtlarda barınmaya başladılar. Yurtlara yedek yerleştirmeler, 27 Eylül’e kadar yapılacak. Ek kontenjan ya da özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim kurumuna yerleşen, yatay ya da dikey geçiş yapanlar, lisansüstü öğrenciler ve yabancı öğrenciler için yurt başvuruları 3-10 Ekim’de alınacak.

KYK yurtları, hem uygun ücretli olması hem de güvenli olması nedeniyle öğrenciler tarafından tercih ediliyor. KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler, barınma sorununu ya özel yurtları tercih ederek ya da kiralık evlere yönelerek çözmeye çalışıyor. Ancak özel yurtlar ve ev kiraları el yakıyor. Özel yurtların ücretleri 500 TL ile 6.000 TL aralığında değişiyor.

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde öğrenim görenlerin işi daha zor. Çünkü büyük şehirlerde ilçelere ve kalitesine göre değişen özel yurt fiyatları arasında uçurumlar var. Örneğin İstanbul Fatih’te kişi başı 750 TL’ye de, 3.500 TL’ye de yurt var. Barınma hizmetinin yanı sıra spor, sosyal aktiviteler, servis gibi farklı olanaklar sunan özel yurtların ücretleri daha da artıyor.

Yurtta kalmak yerine iki, üç arkadaşıyla ev kiralayarak barınma sorununu çözmeye çalışan öğrencilerin bu yıl işleri zor. Çünkü geçmiş yıllara göre ev kiraları ciddi oranda yükseldi. Önceden 1000 TL’nin altında kiralık ev kolay bulunabiliyorken, bugün büyük uğraş gerektiriyor. İstanbul’da öğrencilerin yoğunlukla yaşadığı Şişli, Kadıköy gibi ilçelerde kiralar 1200 TL’nin üzerinde.

Milliyet