logo

Sürekli çevrimiçi olmak gençleri mutsuzluğa sürüklüyor

Gece artan sosyal medya kullanımı, araştırmalara göre daha zayıf uykuya neden olurken, kaygı seviyesi ve depresyon riskini de arttırıyor.

OECD’nin "Dijital Çağda Çocuk ve Gençlerde Zihinsel Sağlık" raporuna göre organizasyona üye ülkelerde gençlerin yüzde 25’i zihinsel rahatsızlık yaşıyor. Aşırı internet ve sosyal medya kullanımı, çocukların zihinsel sağlığını bozuyor. Günde altı saatten fazla çevrimiçi olan ergenlerin mutlu olma şansı azalıyor. En uygun süre 1-2 saat.

15 yaş düzeyindeki öğrencilerin yüzde 61’i internette vakit geçirirken, zamanı unuttuğunu söylüyor. Yüzde 54 ise internete giremediğinde kendini kötü hissediyor. Birçok araştırma internette geçen aşırı zamanın, çocuk ve gençlerin zihinsel sağlığı için iyi olmadığını gösteriyor.

PISA sonuçlarına göre, günde altı saatten fazla çevrimiçi olanlar, düşük memnuniyete ve refaha sahip. Günde 1-2 saat ise en uygun süre.

ABD’de bu yıl yapılan bir araştırmaya göre, ülkede ergenlerin yüzde 72’si sabah uyanır uyanmaz akıllı telefonunda gelen bildirimleri kontrol ediyor. Özellikle gece artan sosyal medya kullanımı, araştırmalara göre daha zayıf uykuya neden olurken, kaygı seviyesi ve depresyon riskini de arttırıyor.

Sosyal medya ayrıca ergenlerde bedenleriyle ilgili endişeleri ve beslenme bozukluğu yaşama riskini yükseltiyor.

Raporda internet ve sosyal medyanın gençler üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek ve daha iyi bir zihinsel sağlık için tavsiyeler de paylaşılıyor.

Raporda bu öneriler şöyle sıralanıyor:

Aileler, çocuklarının gizlilik ayarları ve internette kimlerle iletişime geçtiği konusunda bilgi sahibi olmalı.

İnternet gelişim amaçlı aktiviteler için de kullanılmalı.

Çocuklar başkalarını kıracak, gerçekliği olmayan ve nefret söylemi içeren mesajları paylaşmamak konusunda bilgilendirilmeli.

Günümüzde internetten kopmak zor. Ancak aileler, zaman yönetimi konusunda çocuklarına destek sunmalı.

Hürriyet