Dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyar kişi grip hastalığına yakalanıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bu kişilerin 2-3 milyonu hastaneye yatacak kadar ağır grip geçiriyor. 250 bin -500 bin kişi grip nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Uzm. Dr. Handan Karahan Saper, "Grip mikrobu her yıl yapısını değiştirebilmekte ve salgınlara yol açabilmektedir. 65 yaş ve üzeri kişiler ve 2 yaş altındaki çocuklar, 6 ay- 18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler, şeker hastalığı dahil metabolik hastalığı olanlar, astım dahil kronik solunum yolu hastalığı olanlar, kronik böbrek hastalığı olanlar, kronik kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlar, aşırı kilolu olanlar ve gebeler risk grubunda" dedi.
Gribin antibiyotikle tedavi edilemeyeceğini de söyleyen Dr. Saper, kişinin öksürmesi ya da hapşırması sonucu grip mikrobunun bulaşabileceğini, kapı kolu, masa, bardak gibi yüzeylerde grip mikrobunun 2-8 saat canlı kalabildiğine de dikkat çekti.
Nasıl korunmalı ?
Eller sabun ve suyla sık sık yıkanmalıdır. Hasta kişilerle yakın temastan kaçınmalıdır. Hapşırma ve öksürme sırasından ağız ve burun mutlaka kapatılmalıdır. Grip damlacık yoluyla bulaşan hastalık olduğu için kapatılmazsa kolaylıkla bulaşabilir. Hastayken evde istirahat edilmeli ve diğer insanlarla gerekmedikçe temas edilmemelidir.
Sabah