logo

Mevsim değişikliğine dikkat!

Şu sıralar “Tam hastalık havası” yorumu çok duyuluyor. Havanın bir ısınıp bir soğuduğu bu dönemde mevsim geçişleri, vücutta sorunlar oluşturabiliyor. 

İç Hastalıkları Bölümünden Uz. Dr. Ali Vardar şu önerileri yapıyor:

Tuz ve su dengesini iyi ayarlayın: Mevsimsel değişiklikler, kalp ve dolaşım sistemindeki hormonları etkiler. Soğuk havalarda daha az terleyen vücudumuzun tuz ve su kaybı azalır ki bu da yaz sonrasında alışılmadık bir durumdur. Bu nedenle yazın haftada ortalama 15 bardak tüketilen suyu 10 bardağa, tuzu ise yarı yarıya indirmek gerekiyor. Tansiyon gibi rahatsızlıklar varsa mevsim geçişlerinde yaşadığınız sorunlarda kullandığınız ilaçları artırmak gibi bir hataya düşmeyin.

Midenizi koruyun: Mevsimsel değişimler, sindirim sisteminde mide ülseri, gastrit, reflü, hazımsızlık ve kabızlık gibi hastalıklarda artış yaşanmasına neden olur. Bu nedenle mide rahatsızlığı bulunan kişiler sonbaharda mutlaka perhize yeniden dönmeli. Mide sağlığı için sigara, kahve, acı, yağlı, tatlı ve kuru gıdalardan uzak durulması gerektiğini de hatırlatalım.

Enfeksiyonları önemseyin: Mevsimsel değişikliklerden en çok solunum sistemleri etkilenir. Boğaz, solunum yolları ve akciğer rahatsızlıkları da sonbaharda artar. Böyle bir durumda hemen tedaviye başlanmalı aksi taktirde boğaz enfeksiyonları kan yolu ile vücuda yayılarak kalp romatizmasına (kardit, kalp kapak hastalığı) veya böbrek hastalıklarına (glomerülonefrit) yol açabilir.

Dünya