logo

Küresel girişimlerin başarısı

Türkiye'den çıkan başarılı küresel girişimlerin sayısı aslında çok değil. Başarılı uluslararası girişimlerin büyüme arzusu, Türkiye'de büyümenin yavaşlaması ve yurtdışında daha hazır bir pazar olmasının ortak yönleri olduğuna dikkat çeken Serkan Ünsal tarafından hazırlanan raporda uluslararası iş yapan girişimlerin analizi yapılıyor.

Başarılı girişimlerde kurucuların küresel bir girişime sahip olma tutkusu ön plana çıktığına dikkat çeken Ünsal, "Özellikle yurtdışında eğitim almış veya çalışmış girişimcilerin yurtdışına açılma konusunda özgüvenlerinin daha yüksek olduğu gözlemleniyor.

Büyüme isteği, Türkiye'de büyümenin yavaşlaması, yurtdışından talep gelmesi de diğer küreselleşme sebepleri olarak karşımıza çıkıyor.

Girişimciler genel olarak pazarı test etme, rekabet, pazar ve ürün hakimiyeti konusunda oldukça iyi durumdayken, en çok çektikleri sıkıntılar kültür farklılıkları, özellikle deniz aşırı ülkelere açılanlar için saat farkından kaynaklanan koordinasyon zorlukları olarak ön plana çıkıyor" dedi.

GİRİŞİMCİ BİLDİĞİ YERDE BAŞLIYOR

Kültürel farklılıkları girişimciler, kültürünü bildikleri ülkelere açılarak veya daha önce o ülkede iş tecrübesi kazanarak başarılı olduğunun altını çiziyor.

Ünsal, "Girişimler iş yaptıkları ülkenin kültürünü bilen birilerini işe alarak ülkeyi tanıma aşamasında sorunu çözmeye gayret ediyor. Kurumsal satış odaklı girişimciler ise çoğu işlerini dijital ortamda halledebildikleri halde girilen pazarda kalmayı ve müşteriyle ve satış ekibiyle yakın kalmayı tercih ediyor.

Girişimciler koordinasyon problemlerini ise genel olarak günlük video konferanslar ile çözmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.

sabah / Timur Sırt