Türk nakliyeci Avrupa'dan boş dönüşler nedeniyle sıkıntıya girdi, bunu fırsat bilen yabancı nakliyeci ihracat, ithalat ve transit taşımalarda payını artırdı. Yerli firmalar 2018'de 2.7 milyar euro navlun geliri elde ederken, 800 milyon euroluk navlunu ise yabancı kaptı.
Türk araçları 2018'de 2.7 milyar euro navlun geliri elde ederken, 800 milyon euroluk navlun gelirini ise yabancı araçlar kaptı. Türkiye'nin navlun gelirinden en çok payı alan ülkeler ise Bulgaristan, Romanya, Gürcistan ve İran oldu.
İthalat taşımalarında yabancı payı yüzde 33'e çıktı
İhracat taşımalarında ekonomik ve politik nedenlere bağlı olarak bazı pazarlarda düşüş yaşanırken bazı pazarlarda ise önemli oranda artış oldu.
Suriye'ye yapılan taşımalarda 21 düşüş yaşadı. Irak pazarında ise 2017'ye oranla yüzde 1 artış görülüyor.
Türkmenistan'daki mevcut projelerin tamamlanması ve aynı ölçekte yeni projeler olmaması nedeniyle bu ülkeye yapılan taşımalarda yüzde 48 oranında ciddi düşüş yaşandı.
Öte yandan Özbekistan taşımalarında ise yüzde 58 oranında artış sağlandı. BDT ülkelerine yapılan taşımalarda önemli bir yere sahip olan Rusya Federasyonu'na bakıldığında, taşımalarda yüzde 81 oranında artış kaydedildi. Altyapı yatırımları ve süren inşaat projelerinin artması ile birlikte, ihracat taşımalarında Ukrayna'ya yüzde 44, Moldova'ya da yüzde 32 artış oldu.
2018 yılında ithalatta yaşanan düşüş nedeniyle ithalat taşımalarında genel toplamda yüzde 10 düşüş olduğu görülüyor. Ancak, ithalat taşımalarında yabancı araçların payını yüzde 33'e çıkardığı dikkat çekiyor.
Avrupalı TIR'lar Türkiye'ye boş girdi, dolu çıktı
2018'de Türkiye'ye yaklaşık 1 milyon araç boş giriş yaptı. Yabancı araçlar boş girişlerini yüzde 34 artırdı. Bunların başında 28 bin adetle Gürcistan, 26 bin adetle Bulgaristan ve 19 bin adetle Romanya araçları geliyor.
Türkiye üzerinden yapılan transit taşımalarda Türk ve yabancı araçlarının İran, Irak, Gürcistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan başta olmak üzere komşu ülkelere taşıma yaptığı görülüyor. Transit taşımaları Türkiye üzerinden yapan araçlara bakıldığında İran, Bulgaristan ve Gürcistan gibi komşu ülkelerin ağırlıkta olduğu görülüyor. Moldova, Almanya ve Azerbaycan ise transit taşımalarda payını en fazla artıran ülkeler.
Dünya