Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuri Tatar, uzun süre hareketsiz kalınan otomobil ve uçak yolculuğunda 2 saatte bir yürüyüş yapmayla akciğere pıhtı atmasının önüne geçilebileceğini söyledi.
Pulmoner Embolinin, yüzde 90 bacaklardaki damarlardan akciğere pıhtı attığını kaydeden Tatar, " Bunun oluşmasını önleme yolları nereden geçer peki? Bu şudur; birincisi hareket. Spor, egzersiz gibi hareketler gelişen dünya içerisinde gündelik hayatımızda daha az hareketli ve bilgisayar başında bir hale gelmiş durumdayız. Bu durumu oluşturan risk faktörleri hareketsizliktir.
Ama bununla beraber başka risk faktörü var mıdır? Bizim en sık gördüğümüz şey; cerrahidir. Herhangi bir cerrahi geçirdikten sonra hastalarda akciğer pıhtı atma riski artar. Biz hekimler bunu önlemek için ameliyat sonrası kan cıvıtıcı ilaçlara başlarız. Bazen özellikle ortopedik cerrahilerden sonra da ilaca başladığımız halde bunu önleyemezsiniz. Bu durumda hastanın yapılması gereken erken mobilize olmaktır.
Erken mobilize olmak dediğimiz şey; cerrahiden sonra, anestezi etkisi kalktıktan sonra o gün içerisinde mutlaka harekete başlayarak, bunun devam ettirilmesidir. Erken mobilize olmak, cerrahi işlemden sonra akciğere pıhtı atmasının önüne geçebilir."dedi.
Milli Gazete