logo

İthal tarım ilacına karşı böcek üretimi

Her yıl yaklaşık 600 milyon doların yurtdışına gitmesine neden olan ithal tarım ilaçlarının kullanımını azaltacak ‘böcekler’ için bir profesör ve 11 öğrencisi harekete geçti.

Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Dr. Cem Özkan ve 11 öğrencisi, kurdukları yapıyla günde 10 milyon faydalı böcek üretmeye başladı. İlaç yerine kullanılan böcekler, gelecekte yurtdışına da ihraç edilecek.

Yoğun ve bilinçsiz tarım ilacı kullanımı, Türkiye’de önemli sorunlara neden oluyor. Yaşanan sorunlar, insan sağlığının bozulmasında, biyolojik çeşitliliğin yok olmasında, doğal kaynakların kirlenmesinde, ekonomik olarak dışarıya bağımlılıkta ve ürünlerdeki ilaç kalıntı nedeniyle ihracat ürünlerin geri dönüşünde kendini gösteriyor. Bu durum bazı ülkelerle sorun yaşanmasına bile neden oluyor. Dünyada artık biyolojik mücadele ön plana çıkıyor. Tarım ilacının hem doğaya hem insan sağlığına zarar verdiğini belirten Özkan, Türkiye’nin böcek üretme teknolojisi bulunmadığından kimyasal tarım ilacı kullanmak ya da faydalı böcek ithal etmek durumunda kaldığının altını çizdi.

Türkiye’nin, biyolojik mücadelede kullanılabilecek faydalı böceklerin varlığı konusunda çok fırsatlı bir ülke olduğuna değinen Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yabancılar, bu böcekleri ülkelerine izinsiz olarak götürüp kitle halinde üreterek üreticilerine sunuyorlar, üreticiler de tarım ilacı yerine bu faydalı böcekleri başarıyla kullanıyor. Faydalı böcekler zararlılar tükendikten sonra ise ölüyor. Aynı ülkeler bize de tarım ilacı sürdürülebilir olarak satıyor. Teknokentlerdeki genç girişimcilerimiz ile birlikte yaptığımız Ar-Ge çalışmalarıyla birçok faydalı böceğin sır olan kitle üretim teknolojilerini geliştirdik. Ülkemizde birçok meyvede, sebzede ve tahılda tarım ilacı kullanımı azalacak. Bağda, elmada ve cevizde bunu üretici düzeyinde kanıtladık. Sonuçlarımızı da bilimsel camiada, çiftçiler için yaptığımız tarla günlerinde paylaşıyoruz.”

Hürriyet