Liselere Giriş Sınavı'nın (LGS) başvuruları tamamlandı. Şu an 8'inci sınıf düzeyinde eğitim gören öğrencilerin çok büyük bir bölümü sınavla öğrenci alan liselere girişte kullanılacak LGS'ye 1 Haziran 2019'da girecek.
Adaylara sözel ve sayısal derslerden yeni nesil test soruları sorulacak. Sınava katılan adayların 139 bin 120'si sınavla öğrenci alan fen liselerine, sosyal bilimler liselerine, bazı Anadolu liselerine, bazı Anadolu imam hatip liselerine ve bazı Anadolu meslek liselerine yerleşmeye çalışacaklar. Sınavla bir liseye yerleşemeyen adaylar ise adrese dayalı sistemle evine yakın bir kamu lisesine yerleştirilecek.
Bu arada yerleştiği okuldan memnun olmayanlar ise sınavla ya da sınavsız öğrenci alan özel liselere kayıtlarını yaptırabilecekler. Sınav, tercihler ve nakillerin öğrenci ve veli gündeminde olduğu Haziran, Temmuz ve Ağustos ayının özellikle liseye yerleşecek adaylar ve ebeveynleri açısından yoğun ve stresli geçmesi bekleniyor.
Geçen yıl başlatılan 2 ayaklı liselere geçiş modeli bu yıl da devam edecek. Bu yıl ikincisi uygulanacak modelde yine yalnızca isteyen öğrencilerin katılacağı Liselere Giriş Sınavı (LGS) adıyla merkezi bir sınav düzenlenecek. Sınava giren 8'inci sınıf öğrencilerinin yüzde 10'u LGS ile liselere yerleşecek. Yüzde 90'ı ise evlerinin en yakındaki okula adrese dayalı yerleştirme sistemiyle kayıt olacak. Öğrenciler evine en yakın okullardan en az 2 en fazla 5 tercih yapacak.
Bu yıl da 900 binden fazla öğrencinin sınava girmesi bekleniyor. Sınavla öğrenci alacak okulların toplam kontenjanı 139 bin 120 olarak duyuruldu.
Soru tarzları
Ezbere dayalı soru sorulmayacak. MEB'in yayınladığı örnek sorular dikkate alındığında Türkçe ve sosyal sorularında bir tek metin üzerinden birkaç kazanımı sorgulayan sorulara yer verilecek. Matematikte de bilginin yanı sıra analizi ön plana çıkaran tablo ağırlıklı sorular yer alacak. Din kültüründe de güncel ve kültürel olayları bir paragrafta toplayıp dersin kazanımlarını sorgulayan net soruların çıkması bekleniyor.
Sınav süresi
Geçen yıl 60 dakika olan sayısal alan süresi MEB'in aldığı kararla 20 dakika daha uzatıldı. Buna göre, sınavın birinci bölümü 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve 75 dakika süre verilecek. İkinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alan testinden oluşacak ve 80 dakika süre tanınacak.
Sabah