Kömür ülkesi Polonya, iklim değişikliği ve hava kirliliği ile mücadele için kömür kullanımına son verme zorunluluğu karşısında zorlanıyor.
Kömür endüstrisi hem ülkede büyük bir iş pazarını temsil ediyor hem de maddi zorluk çeken Polonyalılar için kömür ısınmada ve mutfakta kullanılan, vazgeçmesi zor bir enerji kaynağı.
Hava kirliliği
Avrupa Adalet Divanı şubat ayında Polonya'nın hava kirliliği konusunda önlem almayarak Avrupa Birliği hukukunu çiğnediğine karar vermişti. Ülkede hava kirliliğine, kömür endüstrisinin yanı sıra, ülkedeki hanelerin yüzde 40'ının ısınma ve yemek için kömür kullanması da neden oluyor. Polonya enerji ihtiyacının yüzde 80'ini kömürden karşılıyor.
Avrupa Çevre Ajansı'nın verilerine göre göre hava kirliliği Polonya'da her yıl 50 bin kişinin ölümüne yol açıyor.
Ekonomik boyutu
Fakat uzun süre kömürün başkenti olarak adlandırılan Silesie'de kömürden vazgeçmek zor. Sektör 85 bin kişiye doğrudan çalışma imkanı sağlıyor, bunun en az 4 katı kadar da dolaylı istihdam sağlıyor.
Enerji ihtiyacının yüzde 80'ini kömürden karşılayan Polonya için siyah altın çağının sonunu öngörmek zor. Ülkenin kuzeyinde yeni bir kömür santrali açılırken, Silesie bölgesindeki madenler tünellerini uzatarak kapladıkları alanı genişletmeye devam ediyor.
Avrupa Komisyonu kendine 2050 yılına kadar birlik sınırları içinde 0 karbondioksit salınımı hedefi belirledi. Bazı kent sakinleri bu hedef doğrultusunda kömür madenlerinin kapatılarak yenilenebilir enerjiye geçilmesini umuyor.
Fakat Polonyalı yetkililer ve maden endüstirisi için bu hedefin gerçekleştirilmesi düşünülemez görünüyor.
euronews